Хисаря

Разположена в полите на Средна гора, на 42 км северно от Пловдив и на 25 км южно от Карлово, Хисаря може да се похвали с мек климат и десетки минерални извори, които я превръщат в популярен спа курорт още по римско време. От римския град Диоклецианопол са се запазили останки на обществени сгради, малък амфитеатър, казармите на римския гарнизон, както и на най-добре запазената римска крепост в България. Те са ефектен фон и добавка към богатството от 22 топли минерални извора с общ дебит 45 литра в секунда и температура от 37 до 51 градуса Целзий. Минералната вода на Хисаря може да се ползва и като трапезна, и за профилактика на широк спектър заболявания - нефрологични, урологични, гастро-ентерологични, чернодробни, на обмяната на веществата и др. 

За извора “Момина сълза” се  казва, че е с най-вкусната хисарска вода, полезна при стомашно-чревни заболявания. А дегустацията при специално направения водопиен павилион, се превръща в ритуал, когато целебната течност се отпива от малките порцеланови канички, наречени “хисарчета”. В тях водата се задържа топла, а се и твърди, че те отмерват точно дозата, която трябва да се пие… преди ядене.

На базата на минералните извори в Хисаря и село Красново са построени много балнеоцентрове и санаториуми. В новите хотели със собствени басейни се предлагат и СПА-процедури за релакс и удоволствие – ароматерапия, таласотерапия, фитотерапия, класически и източни масажи, музикотерапия и други.


Настаняване


Посети