Варна

Третият по големина град в България е бил населено място още преди гърците да основат там колонията Одесос към 580 г. пр.Хр. За това свидетелства Варненският халколитен некропол, открит случайно през 1972 г. при поставяне на телефонен кабел в Западната промишлена зона. При последвалите разкопки са открити общо 294 гроба с голям брой златни предмети в тях и няколко изолирани находки, отнасящи се към енеолита. Радиовъглероден анализ на японски учени през 1974 г. датира повечето предмети между 4600 и 4200 г.пр.Хр. Повечето находки от некропола се пазят в Археологическия музей на Варна, вкл. най-старото златно съкровище в света - около 2000 предмета (златни огърлици, гривни, нагръдни украшения, съдове и златен жезъл) от почти чисто 23,5 каратово злато с общо тегло над 6 кг. Удивлява и гробът със скелет на четиридесет-петдесетгодишен мъж, покрит с повече от 100 златни украшения, най-вероятно древен вожд или цар. 

По-късно, по времето на римляните, Варна се превръща в главен пристанищен град, търгуващ с Константинопол, Венеция и Дубровник. Римляните строят тук и най-големите терми (обществени бани) в балканските си провинции – останките им се намират на ъгъла на улиците "Сан Стефано" и "Хан Крум".

Днес Варна е главен център на военноморското и търговското корабоплаване, има собствено международно летище,  а в непосредствена близост се намират крайморските курорти Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена, което придава на града космополитна атмосфера. Варна се утвърждава и като международен фестивален и конгресен център с над 20 големи международни и национални прояви. Най-престижните от тях са балетният конкурс “Варненско лято”, кинофестивалите „Златна роза” и „Любовта е лудост”. 

Разходете се из Морската градина - един от символите на Варна. Тя привлича туристи и варненци с грижливо  поддържаните си градински площи, тихи алеи, многообразна естествена растителност, фонтани, плаж с фин пясък, водна пързалка, аквариум и единственият в България делфинариум. Там е и Военноморският музей. 

През 2016 г. в града беше обособената нова „Зона за отдих и развлечение на Морска гара”, с площ от 27 дка, част от прилежащата зона на Пристанище "Варна-Изток". Там се организират мащабни културни и спортни събития - като празника на града, международната регата "Tall Ships", "FUNCITY+" , „Варна Мегарок” и др.


Настаняване


Гурме


Посети