Бургас

Бургас е вторият най-голям пристанищен град и четвъртият по големина в България, център на Южното Черноморие. Разположен е на нисък равнинен терен с много зеленина и хубав крайбрежен парк. Добре обзаведени хотели и увеселителни заведения създават отлични условия за летуване. В близост до града са курортните комплекси Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Созопол, ваканционните селища Дюни и Елените. 

Градът е разположен в най-западната част на Бургаския залив, на полуостров, заобиколен от три лиманни езера - Атанасовско, Бургаско и Мандренско. Те образуват така наречените "Влажни зони", над тях минава Виа Понтика – една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа. Бургаското езеро е най-големият  естествен водоем в България. Тук гнездят 254 вида птици, 61 от които са включени в Червената книга на България. 

Пристанищен град, със собствено международно летище, много добре развита наземна инфраструктура и транспортна система (вкл.мрежа рент-а-байк), Бургас е изключително интересен и перспективен. Наред със съвременната архитектура има запазени сгради от началото на 19 век. 

Заради малките улички в центъра, старите къщи и живописната морска градина Бургас е считан за най-романтичния град в България. Дом на поети, писатели, музиканти, актьори, художници, Бургас има неоценим принос в културния облик на България. 

На 15 км от града се намират Бургаските минерални бани – един от най-старите минерални извори в България с температура на водата 41,5 градуса – предпоставка за развитие на балнео и спа туризъм. Бургаският плаж е с тъмни черни пясъци, които имат особен лечебен ефект. 


Настаняване


Посети