Панагюрище

За нас, българите, градът винаги ще бъде свързан със саможертвата на героите от Априлското въстание, по време на което Панагюрище е опожарен почти до основи. Но четири възрожденски къщи оцеляват, за да могат днес да разкажат на поколенията за героизма на предците ни.

Тутевата къща: Тук на 20 април 1876 г. е обявено Априлското въстание. Днес домът на Иван Тутев е музей и пази автентичната гостна стая, където са отседнали апостолите и е писано възванието към българския народ. Тук е и Карловското знаме, с което е било възвестено началото на въстанието.

Родната къща на Райна Княгиня: Райна Попгеоргиева е била само на 20 години, когато Бенковски й предлага да ушие байрака на въстаниците и тя извезала със сърма лъва и огнения девиз “Свобода или смърт!”. В двора на къщата е паметникът на Знаменоската с нейните тленни останки, както и гробът на нейния баща, отец Георги Футеков, убит жестоко от турците.

Дудековата къща: Една от последните "крепости" на въстанието - тук при нахлуването на турските войски и башибозуците са се крили десетки жени, деца и старци. Сградата е с впечатляваща архитектура и днес е в отлично състояние, като един от най-интересните експонати е касата на Осман Пазвантоглу, виден управник, който по време на турските размирици отцепва областта като свое владение.

Лековата къща: Исторически интересна като тайна квартира на Апостола Васил Левски, сградата е ценна и заради изключителната стенописна украса отвътре и отвън, изпълнена през 1873 г. от местния майстор Иван Зографов.


Настаняване