Променят Закона за концесиите заради Банско


2011-06-30 

Правителството ще инициира промени в Закона за концесиите, това ще позволява корекции в действащи договори по концесии, съобщи министърът на екологията Нона Караджов. Тя уточни, че това е възможното решение на проблема с незаконно разширената ски-зона Банско, която е отдадена на концесия на фирма Юлен. Концесионерът е построил ски-съоръжения на площ, която надвишава площта по договор с около 65 хектара, сочи проверка на екоминистерство.

Според министър Караджова  вече нямало вариант да бъдат затворени изградените писти в Банско "заради развитието на туризма и спорта в региона". Министрите на спорта Свилен Нейков, на икономиката Трайчо Трайков и на регионалното развитие Росен Плевнелиев били категорични, че това е безумно. Според Караджова единственият вариант е, след като бъде променен законът, договорът с концесионера да бъде коригиран. Освен всичко казусът в Банско бил много заплетен и тежък и останъл нерешен от предишни правителства.

Възможните решения на проблема са били да се прекрати концесията, което означава затваряне на ски-зоната за около 6 години, премахване на незаконните съоръжения, против което са се обявили министрите на икономиката и на спорта, или промени в закона за концесиите, които дават възможност за корекции в договора.

Министър Караджова обясни още, че според заложеното в концесионния договор ще се търсят всички възможни начини за санкциониране на това нарушение. Концесията на ски-зоната Банско е за 25 години, като от тях са минали 10.

Заради случая министрите замислиха дори промяна в Закона за концесиите, така че  - договорите да се променят, когато обществените нужди го налагат.

Концесионерът на ски зона Банско "Юлен" АД се е разпрострял на 64.7 хектара повече от договорираните 99.5, е официалното становище на екоминистерството. “Юлен” АД е собственост на офшорната компания “Мренго трейдинг” ООД, регистрирана в Кипър.  

Концесионерът на ски зоната в Банско "Юлен" АД е нарушил договора, като е разпрострял пистите на по голяма площ, за което ще бъде санкциониран, заяви Караджова. Тя обаче се оказа неподготвена за въпроса какви са санкциите, които могат да се наложат акционерното дружество според подписания с него договор. Със сигурност държавата ще търси възможност за увеличение на размера на концесионната такса, увери Караджова.

 

За нарушението на "Юлен" са били подавани многократни сигнали от непревителствени организации, а също и от ЮНЕСКО, а твърденията са били окончателно потвърдени от проверка на министерството.

Междувременно природозащитници от над 50 неправителствени организации изразиха несъгласието си с идеята на правителството да предложи законодателна промяна, с която ще се узакони незаконното изсичане на близо 65 хектара гора от Национален парк "Пирин" над Банско от концесионера на ски зона Банско.

Въпросът за концесиите не е от днес. Проблемите се натрупват с годините и непрекъснато очакват решение. Остава открит  и проблемът т за концесиите на плажовете. Изискването 50% от площите да са свободни за достъп не се спазва.  Законът за концесиите е доста рестриктивен, коментират специалисти.  Според тях трябва да се търсят варианти този процент да се намали за сметка на въвеждане на максивмалната цена на услугите. 

| НОВИНИ