Законът трябва да важи за всички – и за малки, и за големи


2011-08-02 

В интервю за вестник „ 24 часа” Иво Маринов, зам.- министър на туризма  коментира проблемите в туризма в средата на туристическия летен сезон:

Приходите от туризъм за периода януари – юни са  с над  5.2% повече и прогнозите за над 10% ръст на броя туристи и  6-7% на приходите ще се сбъднат. Факторите за растеж са по-скоро подобрения имидж на страната и запазеното д0обро съотношение цена-качество. Рекламната в Русия и Германия свърши добра работа. В Русия кампанията струваше 1л2 млн. лв., а броят на издадените визи спрямо 2010г. са 42% и 100% спрямо 2010 г.

Независимо от зачестилите инциденти България е втората морска дестинация след Турция за руските граждани след Гърция, Испания, Хърватия, Черна гора. В Германия нещата се успокоиха, независимо, че има отлив от туристи. Пристъпихме към преглед на нормативната база и предстои в близките дни срещи с министерствата на здравеопазването, на регионалното развитие и благоустройството, за да обсъдим празнотите в закона за устройството на територията и цялата нормативна база. Досегашните срокове – 31 март и 21 април, за проверки от  кметовете не са достатъчни.  Най-добре е контролът върху басейните  да мине към областните управители.

По отношение на т.н. „алкохолен туризъм” няма определен профил като националност и  възрастова граница. От някои страни , където възрастта за употреба на алкохол е висока, туристите наваксват  със забранените неща у нас. В националната реклама на България никъде няма реклама на България като дестинация за алкохолен туризъм. Ясно е че, цените на алкохола у нас и броят  на заведенията за развлечение създават предпоставка за това.Стратегията е ясна – България е  целогодишна дестинация с приоритет културен и балнеотуризъм. Това ще се случи с превръщането на културните паметници в туристически атракции. Въпросът е, че много години нищо не се е правила в тази насока. Със забрана трудно ще постигнем нещо. Ще регулираме алкохолните турове в посока броя на участниците в тях, както и началния и краен час на провеждането им. Повечето от алкохолните туристи идват и обемът им не надвишава 10-15%

По отношение на хазартния туризъм. Никъде в света той не се ракламира като такъв. У нас – също. След забраната за хазартна дейност в Русия, Турция, Израел специализирани уроператори развиват тази дейност и не е работа на държавата да го рекламира. Ползите от този вид туризъм са само за фирмите, които го развиват, но за обществото това е е дно недобро изкушение.

Неглижирани ли са българите от бранша?

Не може да се каже. Просто се запазва тенденцията  българите да не планират отрано и да не минават през туроператорите. Естествено, че в последния момент цените са по-високи. И това важи само за морето, докато  във вътрешността на страната се забелязва ако не спад, то поне задържане на цените спрямо миналата година.

По актуалния въпрос ще станат ли националните курорти общини

Различни са вариантите, които ще обсъдим с общините и бизнеса. Моето мнение е, че те не могат да изпълнят критериите за самостоятелни общини Важно е във всички национални курорти да има  единни правила за управление – финансиране, транспортни схеми, търговски обекти, включително и преместваемите.

На въпроса „Кога ще започне да действа държавната фирма „Българска туристическа организация”? министър Маринов отговаря:

„Когато влезе в сила закона за туризма – 1 януари 2012 година. По отношение на частта от туристическия данък направихме  взаимен компромис с общините – те ще инвестират приходите от този данък само за развитие на туризма, а ние  се отказахме от отчисленията.

За национална туристическа реклама ни трябват 10 млн. евро на година, както са констатирали  немските ни консултанти. Националната ще има възможности да развива стопански дейности в публични - частни партньорства.

Интервю на Виктор Иванов   

| НОВИНИ