110 лв. за солидна сянка на плажа


Туристи се оплакват от скъпите чадъри и шезлонги
2011-08-05 

110 лв. излиза най-скъпата сянка по Българското Черноморие. Невероятната сума ще дадете, ако искате да плажувате на мястото на бившия къмпинг “Веселие” между Созопол и Дюни. На табела “Забранено за нудисти!” стоят стряскащите цени от 50 лв. за чадър и 30 лв. за шезлонг. Под всяка сянка са сложени по 2 шезлонга и така за комплекта трябва да се бръкнете с повече от стотачка, пише 24 часа..

Високата цена за сянката има за цел да осигури спокойствие за  гостите на комплекса на плажа, в който повечето апартаменти са купени от руснаци. По този начин се създава един частен плаж.

Туристите този сезон се оплаквали най-вече от скъпите чадъри и шезлонги, каза и шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Затова той ще предложи част от туристическата такса, събирана от общините, да отива целево към концесионерите на плажната ивица.

С нея те да осигурят безплатни чадъри и шезлонги или да намалят цените им, иска Рагин. Предложението ще бъде гласувано на управителен съвет на браншовиците през септември и ще бъде внесено в министерството на икономиката.

Идеята за безплатните услуги на плажа дошла от хотелиерите в Слънчев бряг. Но ако предложението бъде прието, чадърите без пари ще са само за гостите на хотелите.

Те ще имат определена квота. Туристите, които спят по квартири или роднини, ще плащат пълната цена.

В момента само в Албена всички гости, които са настанени в хотели, получават безплатно чадър и два шезлонга на плажа. Иначе масово цената е между 3 и 8 лв. за чадър и от 4 до 7 лв. за шезлонг.

Ако турист, който не нощува в комплекса, реши да плажува на албенския пясък, ще плати 5 лв. за чадър и 6 лв. за шезлонг.

 

В Кранево чадърът струва 5 лв., а шезлонгът - 3 лв. Свободната зона също е над 60 процента.

По 3 лв. за чадър и шезлонг плащат на плажа в Каварна.

Чадър за 8 лв. и шезлонг за още толкова искат концесионерите на плажа на Златни пясъци.

| НОВИНИ