Гоце Делчев

почивка в Гоце Делчев

 

Община Гоце Делчев се намира в Югозападна България и обхваща живописната котловина на река Места, части от Южен Пирин и Западните Родопи. На територията на общината попадат най-югоизточните части (1823,4 ха) от Национален парк “Пирин”, включен в списъка на Световното природно наследство на ЮНЕСКО. Общинският център - град Гоце Делчев е популярна дестинация за наши и чуждестранни туристи.
 
И това не е случайно - в района са открити над 120 археологически находища и продължава да се открива богат изворен материал от различни исторически епохи. В местния исторически музей всеки посетител има възможност да научи малко повече за града и околността. Всеки турист може да се любува на прекрасната природна панорама от всяка уличка в Гоце Делчев. Разхождайки се по китните гоцеделчевски улички няма как да пропуснете да опитате от местната кухня. Междувременно можете да посетите репетиция на небезизвестния ансамбъл “Неврокоп”. А защо и да не научите някоя нова стъпка!
 
Примамливо място за туристите е и местното селце Делчево, което се намира на 8 км. от град Гоце Делчев.
Спокойствието и чудната природа Ви карат да почувствате удоволствието от истинската почивка. Не могат да останат незабелязани амфитеатрално разположените къщи, спускайки се по китните калдаръмени улички.
 
В северната част на общината, в алпийската част на Пирин, са разположени Корнишките и Брезнишките езера. Водопадът на река Туфча е обявен за природна забележителност, заедно със скалните феномени Купена и Пиростията. А ако желаете почивка сред красива природа, чист въздух, студена изворна вода и изобилие от горски плодове можете да посетите климатичен курорт Попови ливади, разположен на 16 км. от град Гоце Делчев. Там се предлагат възможности за спорт, релакс и развлечения между първенеца на Среден Пирин – вр. Ореляк и втория по височина връх в Южен Пирин – Свещник.
 
Река Места и язовирите в общината изобилстват от риба и представляват прекрасно място за еднодневен пикник.
В селата се честват по стар и на много места вече забравен начин традиционните обичаи. Многото фестивали привличат гости от целия свят. Сред тях не можем да не отличим Фестивала на класическата китара, Фестивала на виното и любовта в село Делчево, Еньовденския фестивал и др. 
| СХОДНИ ТЪРСЕНИЯ