С фалшиви болнични на море


Летните жеги родиха нов вид измами
2011-08-26 

Бум от фалшиви болнични се появи насред летните жеги.  Стотици тарикати са намерили начин да си изкарат с измама документ, че цял месец не са годни за работа. Така удрят бинго 3 в 1. Не бъхтят и не носят цимент край строителното скеле, карат градския автобус и не дишат праха в миньорските забои, пише Стандарт. За сметка на това са на плажа. Защото са пресметнали, че въпреки факта, че Националният осигурителен институт да им плаща 80т заплатата, взимат повече чисти пари, отколкото като работят.
Едномесечните болнични са се превърнали в истинска напаст за много фирми в София, Пловдив, Варна и Бургас. По данни на НОИ най-засегнатите сектори са строителството, шивашката промишленост, селското стопанство и мините. "Проблемът е много голям, не можем да цитираме фирми заради данъчноосигурителната тайна", коментира подуправителката на НОИ Весела Караиванова. Неофициално обаче се говори, че поне около 1500 души ползват този трик и през лятото излизат в "болнични по море".
По гръцката граница фирмите имат друг проблем. Там хората си взимат фалшиви болнични, за да отидат да работят през лятото в   южната ни съседка.

| НОВИНИ