Откриха новата учебна година в СА “Д.А.Ценов”


Висшето училище посрещна 76-ия си випускtejf
2011-09-26 

Новата учебна 2011-2012 година в Стопанска академия „Димитър А.Ценов“ бе официално открита днес (26.09.2011) с академично тържество, на което присъстваха министърът на труда и социалната политика Тотьо Младенов и заместник-министърът на финансите Владислав Горанов – възпитаник на свищовската Алма матер. Сред гостите на тържествената церемония бяха четирима депутати, тримата от които са от Великотърновски регион – Христо Христов, Аспарух Стаменов и Евгени Стоев, и Емил Димитров.

В обръщението си към първокурсниците и академичната общност, ректорът проф. Величко Адамов подчерта, че 2011г. е знаменателна за Стопанска академия, т.к. се честват 75 г. от основаването на свищовското висше училище. „Стопанска  академия е третия по престиж ВУЗ в страната“ – каза проф.Адамов и припомни, че днес висшето училище посреща 76-тия си випуск. По думите му обаче, „това едва ли би било възможно без щедрия жест на Дарителя Димитър Ценов“.

Според социалния ни министър, „академията в Свищов през тези 75 години даде много кадри на България както в политиката, така и в икономиката“. Говорейки за икономика, Тотьо Младенов информира и за някои дейности на социалното министерство, насочени към пазара на труда за младите хора.  

Поздравления към първокурсниците и академичната общност отправи и заместник-министърът на финансите Владислав Горанов. Като възпитаник на свищовската Алма матер и видимо развълнуван от факта, че застава пред своите преподаватели, той сподели какво му е дала Стопанската академия. Обръщайки се към първокурсниците Владислав Горанов заяви, че щом са вече в свищовската Алма матер, те са „свършили половината работа в кариерното си развитие”.  Той им пожела да си вземат от този град и от своите преподаватели онова усещане, което да ги връща „с трепет и вълнение към студентските години”.      

По традиция, при откриването на новата учебна година се състоя церемония по награждаване на първенеца на випуска. Зам.ректора проф.Любен Кирев съобщи, че тази година СА има не един, а двама пълни отличници – Надя Николаева, специалност „Счетоводство и контрол“ и Петя Златева, спец.“Маркетинг“. Двете дами, завършили ОКС „бакалавър“ с пълно отличие, бяха наградени от Ректора със златни значки – традиция, датираща още от 1940г., с грамоти и икономически енциклопедии. Отличниците получиха и традиционната награда на Община Свищов.

Церемонията по откриване на новата учебна година завърши с обръщение на Великотърновския митрополит Григорий за здраве и благоденствие на новия випуск и свищовската Алма матер.

След церемонията Академичното ръководство и гостите поднесоха цветя пред паметника на Димитър Ценов.

 

 

 

| НОВИНИ