Пътуване по българското Черноморие

почивка в Варна

 

 
Плажовете по Българското Черноморско крайбрежие са 136, разположени на 10.5 млн. кв.м. от които 51 са на Северното Черноморие, а 49 - на Южното. Скалистите брегове са 189 км., а свлачищата – 38 км. Най-обширен е плажът при Камчия – Шкорпиловци.
 
Обнадеждаващото е, че все още има и безлюдни плажове и е шанс да бъдат открити.
 
Първите туристи - орнитолози пристигат на нос Шабла и природния резерват Шабленско езеро, за да проследят гнезденето на птичите колонии. Археолози учени и любители на екстремния туризъм се настаняват в близост - край Калиакра, Камен бряг, Яйлата, Тауклиман, нос Чиракман, привлечени от тайните на 101 – те пещерни жилища, населявани от древността.
 
Към района на Каварна в селцето Свети Никола  посрещат  любителите на селския туризъм в китните си домове, за да се любуват на екологично чиста храна.
 
Феновете на еко- и селския туризъм се ориентират към вилите и малките семейни хотели. Собствениците на някои кандидатстваха за средства от програми на Европейски фондове и предлагат завършен туристически продукт – еко, селски, кулинарен, маршрутно-познавателен за любители орнитолози и подводен риболов.
 
В Етнографския комплекс Чукурово например, предлагат храни от собственото стопанство и вина от собствената си винарна. Експозиции от предмети на добруджански занаяти, автентични носии, допълват интериора и екстериора. Атракциите са интригуващи и завладяващи за гостите от всички възрасти – сафари, фотолов, сватбени ритуали с коне…. В Калимански хан, край Варна – гостите могат за видят уникална колекция от гълъби – може би, единствена в тази част на страната.
 
Пространствата около брега, където е съсредоточен рекреативния морски туризъм  се оказват "тесни" за любителите на силни усещания и да видят уникални артефакти. Могат да ги открият в малките крайморски селища.В едно от тях -
 
Балчик могат да съзерцават статуята на богинята – майка Кибела експонирана в Градския музей.
 
Камери и фотоапарати ще се окажат недостатъчни, за да запечатат прочутите градини и вили в Дворецът на румънската кралица в Балчик. Платежоспособните туристи могат да акостират с яхтите си в марината на пристанище Балчик.
 
В северна посока от Балчик функционира и голф игрище "Блек сий рама". Така Балчик, но и България, ще имат шанса да се превърнат в голф дестнинация на световно ниво.
 
Ако продължите на юг, в Комплекс "Извора" край курорта Албена освен регионална кухня, показват и стари добруджански занаяти.
 
Едниственият комплекс, защитен от строителната инвазия по морето е Албена. Тук посрещат сезона спокойно, защото хотели се строят на мястото на старите, останалите се реновират планово. Туристическите услуги са на високо ниво, без оглед броят на звездите на хотелите.
 
В Иракли, последното девствено кътче по Българското Черноморие, страстите между местни жители и еколози се разгарят с променлив успех.
 
Във Вилно селище Елените вече няма само характерните вили. Вече е готов 5-звездният хотел "Роял Касъл".
 
В най-големият Черноморски курорт Слънчев бряг почти не се строи, защото вече няма къде. В курорта,  за спокойствието на гостите е помислено сериозно. Независимо от отдалечеността на хотелите, гостите не чувстват отдалечеността от морето, защото почти всеки хотел вече има свой басейн.
 
Несебър с 42-те си църкви и чудесна архитектура остава в списъка за Световното културно наследство на ЮНЕСКО и продължава да удивлява гости от цял свят.
 
Луксозни 4 и 5 звездни хотели очакват гостите си в малките курортни селца Равда, Ахелой.
 
Панорамата на старинния град Поморие се променя и се инвестира  предпазливо. Новата база е за почивка и отдих, и за балнеотуризъм. Между Стария и Новия град изникна нов 5-звезден комплекс "Сънсет ризорт". В Поморие е и единствения в Южна Европа "Музей на солта"
 
Независимо от близостта си до Летище Бургас, квартал Сарафово, усилено се застроява със семейни хотели, апартхотели.
 
Бургас и  Крайморие по-скоро са междинни спирки към мечтаното Южно Черноморие –  за романтична ваканция, за сърф и подводен риболов. Ако пристигнете през август може да станете един от хилядите почитатели на Фестивала "ThespiritofBurgas". През целия сезон е експонирана прочутата галерия на открито но пясъчни фигури.
 
Созопол, древната Аполония, оставя впечатлението на романтичен стар град, превзет не от гръцки колонисти и византийска войска, а от желязо и бетон и много романтично настроени туристи. Неотдавна открития реликварий на свети Йоан е повод да се заговори за поклонически туризъм и основание да наричат "Созопол – новият Ерусалим". Златен купол увенча църквата "Св. св. Кирил и Методий", където се съхраняват мощите на светеца.
 
Модерен и сравнително спокоен е курортът "Елените" с характерните си малки вили, тенискортове и чудесни условия за подводен риболов.
 
Планината  Странджа, която се простира край Черноморския южен бряг, е мястото, в което всеки би се чувствал като Индиана Джоунс, защото тук освен морски рекреативен, селски еко, ловен и културен туризъм, най-добрите условия за алтернативен туризъм.  Ако трябва да изберем символ на Странджа то това биха били и долмените,  и лианите, девственият лес на Велека и Ропотамо и зелениката - цветето на планината.
 
Само в село Хлябово – "българският Стоунхендж"могат да се видят каменните гробници – долмени, останали от 4000 –годишна цивилизация.
 
Лагуната край Аркутино наподобява екваториална гора, с уникалните бели и жълти лиани и причудливите скали.
 
Архитектурният резерват село Бръшлян, на 11 км. от Малко Търново не може да бъде отминато. То впечатлява със 70-те си къщи в охра и дърво, всяка от които е архитектурен паметник, а в дворовете  ухаят диви карамфили и ягоди.
 
Само в село Стоилово може да се включите в магарешко сафари.
 
Древното село Българи е столица на нестинарството. Нестинарската обредност обхваща територия от Царево /Василико/,  и символично преминава през границата  в посока Турция и Гърция. Село Влахово е "Мека" на нестинарите.
 
Кратко морско пътешествие до Змийския остров ще отбележи краят на вашето пътешествие по Българското Черноморие,защото край село Резово е границата, зад която е Република Турция. 
| СХОДНИ ТЪРСЕНИЯ