София - кандидат за европейска столица на културата 2019

почивка в София

 

Сред тях безспорно е храм паметник „Александър Невски” със своята внушителна архитектура. Храмът е един от символите на София. Площад Народно събрание, разположен срещу сградата на Народното събрание също има своята отличителна черта. Това е  паметникът на цар Освободител – паметник на конник, посветен на император Александър Втори. .
  

В сградата на бившият царски дворец се помещават Националната художествената галерия и Националният етнографски музей. Националната художествената галерия  е създадена през 1948г. В нея могат да се видят над 3 000 експонати на живописта, скулптурата и графиката. Общият брой на всички съхранявани експонати в галерията е над 50 000.  В националният етнографски музей  се съхраняват множество предмети, свързани в бита и миналото на българския народ.
Площад „Александър Батенберг“ е посветен на Александър I Батенберг. Той е един от известните площади, намиращи се в централната част на София. На него се намира сградата на бившия царски дворец, респективно  Националната художествената галерия и Националният етнографски музей, а също и сградата на Българска Народна Банка.
 

В Археологическия музей могат да се видят експонати, разделени на 3 части – етнографска, старовековна и нумизматична. В миналото сградата, в която днес се помещава археологичния музей, се е намирала джамия.
 

Църквата „Света Петка Самарджийска“  е разположена в центъра на София. Тя е построена през XI век, но съдържа в себе си крипта, която е много по стара от самата църква. Вътре можете да видите изключителни стенописи.  Според твърдения в тази църква е погребан самият Васил Левски.
 

 

Катедралата „Света Неделя“  се намира на едноименния площад в централната част на София. Църквата съществува от около X век, като днешното здание датира от XIX век. Катедралата е изключително красива с много прецизни стенописи и величествен олтар. „Света Неделя“ има многовековна история, която не бива да бъде пропускана.
Орлов мост е  важна част от архитектурата на София. Той е построен през 1891г. над река Перловска и е разположен в центъра на града. Името на мостът идва от четирите статуи на орли, които са „кацнали“ на моста. Орлов мост е и много натоварено кръстовище.

Туристическата разходка из София може да продължи с часове.

Общината и културното министерство обсъждат възможността от следващата година  всички музеи и забележителности в центъра на София да се разглеждат само с един билет. Ще се организира пешеходен туристически маршрут в сърцето на града, съобщи главният архитект на столицата Петър Диков на проведена наскоро кръгла маса на тема . Така любителите на културно-историческото наследство ще могат да обиколят храм-паметника “Свети Александър Невски”, Синагогата, Джамията, Католическия храм, църквата “Света Неделя”, “Ларгото”.

Арх. Петър Диков и кметът на София Йорданка Фандъкова обсъдиха с представители на софийската хотелиерска организация и бизнеса кандидатурата на града за европейска столица на културата 2019 г. Чрез развитието на културната индустрия се привличат партньорства и туристи, каза Фандъкова. В София вече са открити два нови музея. Предстои да се завърши и музеят на София в Централната минерална баня, подземният музей под базиликата "Св. София” и “Ларгото”, допълни тя. Ще се обнови и пространството пред градската галерия. Каузата София да стане Европейска столица на културата през 2019 г. означава развитие на града във всички сектори – култура, инфраструктура, чиста околна среда, модерен градски транспорт, културните индустрии, изтъкна Фандъкова. В София вече са създадени пространства за културни прояви като сцената пред НДК, изложбената площ на Моста на влюбените, пространството пред Народния театър и галериите на открито.
.

“София издигна кандидатурата си за Европейска столица на културата още в началото на миналата година, когато преценихме с експерти, че е най-подходящия момент – нито много рано, нито много късно. Важно е да се отбележи, че подготовката за тази инициатива е бягане на дълги разстояния и е важно участникът да знае кога да започне и как да разпредели силите си, за да има успешен финал. Нашата амбиция е не само София да бъде избрана за европейска столица на културата, но и България да излъчи една успешна столица на културата, която да бъде давана за пример на европейско ниво”. Това пише Светлана Ломева, директор Асоциация за развитието на София в статията си Кандидатурата на София за европейска столица на културата в  списание Туризъм и отдих брой 1 от 2011 г. Много е важно да уточним още в началото, че когато говорим за Еворпейска столица на културата не бива да забравяме, че това означава освен проекти, свързани с културата и изкуството, с развитие и синтез на различни видове изкуства, означава и изкуството да бъдем граждани. Точно затова и ключовите елементи за избор на Европейска столица на културата са: Концепцията зае събитието Европейска столица на културата: Европейско измерение на събитието и Град на гражданите, пише още Светлана Ломева.

Съвместно с гражданите на София, а не преди тях, ние ще изработим визията на София за европейска столица на културата. Убедени сме, че само така, чрез активно гражданско участие можем да намерим най-точното европейско измерение на София и да го комуникираме, както на национално, така и на европейско ниво.

 

Всяка година се избират по две европейски столици на културата в две различни държави от  Евросъюза.  За 2019 г. с жребий са избрани България и Италия.  Освен София, за  "Европейска културна столица 2019" ще се състезават Варна, Велико Търново и Пловдив.

 

 

Кръглата маса беше организирана от БХРА, Националното сдружение за малък и среден бизнес, Съвета по туризъм към Столична община, Института за изследване устойчиво развитие и Фондация Култура 199..

 

София – Европейска столица на културата е каузата на нашата държава, категоричен е зам.министърът. На много места в България за първи път се забелязва ясно желание да се направят инвестиционни програми в сферата на културата.

 

Каузата София да стане европейска столица на културата през 2019 г. означава развитие на града във всички сектори – култура, инфраструктура, чиста околна среда, модерен градски транспорт, културна индустрия. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на кръгла маса с представители на бизнеса, неправителствени организации и културни творци.

| СХОДНИ ТЪРСЕНИЯ