Вкусната България


„When we no longer have good cooking, we no longer have literature or elevated intellect, we no longer have friend reunions or social harmony”

                                                                              /MarieAntoineCareme /

„Ако вече нямаме добра кухня, нямаме и литература или интелектуални върхове, нито приятелски събирания и социална хармония”

                                                                              /Мари Антоан Карем/


     Идеята „вкусна България” се зароди във Вила Кибела преди 7 години, провокирана от случайно дочут разговор между чужденци, гости на милата. Единият направи следния коментар: „Местната кухня е семпла и неинтересна. Не можеш да очакваш изненади, особено извън София”

Бях провокирана и тъй като обичам предизвикателствата, се заех с темата.

Започнахме да разработваме продукта на Вила Кибела във философската насока на австриеца Рудолф Щейнер, който през 1905 – 25 година разкрива екзотично звучащото за тогава „биодинамично земеделие”.

Започнахме да разработваме продукта на Вила Кибела във философската насока на Рудолф Щейнер за хармонията между храната, здравето и духовното състояние. Метод, който третира фермите като единен организъм. Акцентът е върху балансираното холистично развитие и взаимовръзка между почвата, растенията и животните като самозадоволяваща се система, без външни намеси. Методът включва използването на астрономическия календар за засаждане и обработка на растенията.

Хората често се питат: ” Какво трябва да ядем и какво не?” нашият отговор е:можете да си купите зеленчуци и плодове, расли по съвременни индустриални технологии, с перфектен външен вид. Можете и  си купите зеленчуци и плодове, расли в почви, поели пряка слънчева светлина и капки роса, по които са кацали пеперуди или пълзели насекоми. Те са по-дребни и с неправилна форма, но твърдим, че всеки зеленчук има собствено лица и своя индивидуалност. Ние не казваме на хората: консумирайте това, а не това. Ние казваме – вие избирате.

Вложихме усилия в посоката на здравословното хранене и възможността да предложим автентична кухня. Организирахме собствени насаждения на плодове и зеленчуци. За наши щастие североизточна България продължава да предлага естествени възможности за органично земеделие в малки ферми и частни стопанства. Липсващият асортимент, който не покриваме със собствено производство, доставяме от малки стопанства от региона, наши приятели. Събираме диви плодове и билки, обработваме ги по стари домашни технологии. При плодовете и зеленчуците собствено производство прилагаме щадящи качеството преработки, като максимално запазваме витамините им.

Можем смело да кажем, че кухнята на Вила Кибела е органична и следва българското кулинарно наследство  и Добруджанската традиция.

Ние се вслушваме в градината и приготвяме това, което тя ни предлага за деня. Следваме ритъма на живото в езерата и морето и сме  благодарни за рибата, мидите, рапаните – доставени за нас в деня на консумацията.

Екипът на Вила Кибела полага индивидуална грижа и внимание към всеки гост, неговите вкусове и предпочитания. Нещо повече – отделяме време да съгласуваме предварително храната с нашите гости, в смисъл, че не формираме запаси.Когато е сезон всеки ден приготвяме прясно сирене и домашно кисело мляко, както и напитката „Начино” Имаме gourmet предложения за ценители – риба, приготвена по 1300 годишна рецепта, разчетена неотдавна от археолозите, узбекски пилаф, тулски пелмени. Днешната храна е прекалено технологизирана и вкусово „обезцветена”. Трудно е да се намерят тези ястия, с които сме отрасли, освен ако не се научим да ги приготвяме сами.Кулинарното ни наследство рискува да остане ненаследено. Ние, във Вила Кибела, бихме искали да допринесем към наследяването на българската кухня. За промотирането на традиционното гастрономическо наследство на България.. Нещо повече, стремим се да предложим едно пътуване в историята на ястията.. С препоръките на наши гости създадохме: „доматено”, „пиперено”, „ мидено” менюта. Само без ориз, защото ориз в Добруджа няма. Не бива да пропуснем Добруджанския мед – ароматен, слънчево жълт – пълно изумление.

Това богатство ще ни се стори странно, сред като видим съхранените житни зърна от преди 7000 години, намерени от Дуранкулашкия археологически парк от професор Хенриета Тодорова.

В стремежа си да обогатим пребиваването на нашите гости, ние организираме посещение на места със специфично артистично, историческо, културно наследство, за да постигнем сливане на местната култура като интегритет на културата – музеи, природни феномени, музикални прояви и др.Такива се посещението до Добруджанския Земеделски Институт, ябълковата плантация в Езерец, мидена ферма в Каварна, фазановата ферма в Нейково и др.Можем да се разходим до Дуранкулашкото езеро – природен резерват с едно от най-богатите в Европа местообитания на птици по пътя на птиците „Viа Pontica”. В Дуранкулак е място, с находки за най-старата европейска цивилизация – некропол от 7-8 хиляди години. През май можем да се насладим на буйните треви на Яйлата и Бойлата – изключителни природни резервати. ОколоКрапец и Шабла се намират най-големите насаждения на прочутата шабленска камба и капия, от които правим домашна лютеница и други вкусотии.

Можем да посетим лавандуловите поля на село Сенокс и фирма Лавена, производител на натурална козметика и етерични масла. Дълго можем да говорим и за историята на виното в региона местната традиция можем да видим в Добричкия етнографски комплекс от края на ХІХ и началото на ХХ век. Няма да пропуснем да опитаме от бялото сладко. В етнографския комплекс в Каварна можем да видим прочутата каварненска дантела.

Местните ритуали водят началото си от времето на траките. Такива са: „Петльов ден” за здравето на момченцата, Свети Лазар, посветен на младите и предстоящата им сватба, Свети Георги – ден на овчарите и стадата, ритуалния хляб, прясното сирене, Еньовден – ден на билките и лечебните растения. Всеки от тези празници съпроводен от специални ястия и  ритуални менюта.

Посетителят може да се включи в разходка с лодка, подводна археология, търсене на съкровища, риболов, пикници с печене на миди и риба на тенекия, наблюдение на делфини и птици. С помощта на USAID разработихме 7 - дневни маршрути по пътищата на една от  най-старите цивилизации в Европа.

И когато на финала разпалим огъня и затанцуват нестинарите, местните гледачки, разгадават бъдещето на боб……тогава ние придобиваме усещането, че сме в един друг свят – света на крайбрежна Добруджа.

| СХОДНИ ТЪРСЕНИЯ