В Копривщица отбелязаха 125 години от рождението на Димчо Дебелянов


По повод годишнината Община Копривщица подготви и реализира редица инициативи
2012-04-02 

По повод годишнината Община Копривщица подготви и реализира редица инициативи. Домакини на голяма част от тях бяха къща-музей Димчо Дебелянов, Регионалната библиотека, читалище „ Ненчо Палавеев”.
Гости на тържествата бяха литератори, критици, гости, граждани. На честването присъстваха и родственици на Дебелянов, кметът на Копривщица Иван Кесяков, Генерал лейтенат о.р.Стоян Топалов, Председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Зам. областният управител на Област София  Росица Тодорова
Тържествата започнаха със слово на  Искра Шипева, Директор на Дирекция на музеите – Копривщица  Прозвуча композиция от Златния фонд на Българското Национално Радио
Кръгла маса по повод юбилея на големия национален поет се състоя в училището, където е учил поета и което носи неговото име. Участници бяха представители на училищата, носещи името на Дебелянов от Говедарци, Ихтиман, Белене, Варна и София. Ученици от тези училища взеха участие в конкурса – рецитал от стихове на Димчо Дебелянов.
 По повод юбилея е отлята юбилейна монета в тираж 6 000 бр., която интересна не само за нумизматиците, но и за любителите на арте факти от съвременния културен живот.
| НОВИНИ