Какво е в същност лятото, какво е


2012-07-25
София Чернева


 

Този рефрен се повтаря в  емблематичната балада на Пламен Ставрев. За едни  то е спомен от миналото лято, за други –очаквания, за трети – срещи и раздели, за  туристическия бизнес лятото е прогнози, политика и реалност.
 
За туристическия бранш лятото е бизнес и политики.
 
Туризмът е един от малкото отрасли, които се справят добре в условията на криза. Приходите  за 2011 г. са близо 3 млд евро, ръстът на туристите е с 6%, а приходите – с 4%, спрямо предходната година.
 
За тези резултати бяха създадени предпоставки – законови, икономически, практически. Ето и някои от тях: 
 
Увеличените чартърни полети
 
Безвизови режими за притежателите на шенгенски визи, допълнително разкритите 16 офиса за визи в най-важните пазари – Русия, Турция, Казахстан.
                         
Инвестиции в инфраструктурата. От 1 юли до морето ще се стига по-бързо / по магистрала Тракия до „Петолъчката”/
Промените в Закона за Черноморското крайбрежие бетона е извън от плажовете –  в площите от 100 до 6 м. до бреговата ивица   разрешени са леки конструкции за  културна, спортна, и техническа инфраструктура, питейни и хранителни заведения. Това, обаче не се посрещна възторжено от морските общини. Те се опасяват, че  ще бъдат прогонени  инвеститорите там, ще се намали и бюджета им.
                            
Лятото е надежди.
Бизнесът очаква за „Лято 2012” ръст от 6 – 8%. За  руските туристи – 30 %, над 1 млн. ще бъдат туристите от Румъния.
 
Лятото е икономика.
Цените се определят по-ниски, свалени спрямо пре миналото лято. „Он инклузив” вече се утвърди като качествена ваканция. Сегашната ще има и една разновидност – „Он иклузив лайт”. Хотелиерите свиват малко от цената. „Леката версия” е  свеждане на ястията на блок масите до 2-3 . Свива се предлагането на алкохол .- само в определени часове. Някои отиват по-далеч – не предлагат  сутрешно кафе. Срещат се вече забравените „Поръчки от предния ден”, типични за ведомствените почивни станции. С тези плаващи оферти разликата в цените е твърде осезаема – в 2 -и 3 - звезден хотел предлагат нощувка за 40 лв.с „олинклузив”, докато в съседните – 80 – 100 лв.
 
„Он инлузивсупериор” означава плюс бутилка вино или сладкиши. Буквално преди  дни  Българската агенция за безопастност на храните предложи на МИЕТ услугата „ол инклузив” да се предоставя само в хотели 4 и 5 звезди, а за тризвездните – само които имат капацитет да изхранват 60%  в зависимост от легловата база. Решение, което ако бъде възприето ще се отрази върху предварителните записвания и ще затрудни туроператорите.
Предварително обявените  цени се свалят и с промоции в незапълнени хотели,  през юни, юли, август.
Има уловки и в промоциите. За стоя с изглед към морето – 10 лв., за хладилник – още 7 лв., за парокместо – 5 – 10 лв. Луксозните голф комплекси предлагат само пакетни цени и 30 лв. допълнително. Все още има семейни пакети, където за деца под 16 години нощувка и хранене – безплатни. Утвърждава се правилото – обявените намаления на цените се допълват от допълнителни такси.
 
Най-голямо е разнообразието на детските ваканции от палаткови лагери, комбинация с нощувка в къщи, 14 дневна ваканция за 110- 160 лв., „Малка морска академия”  10 дни за 400 лв. Пакетите за планина – отстъпките достигат до 30%, а за „Баба, дядо и внуче” от 3 до 7 дни – 200 до 500 лв. Все по-популярно става езиковото обучение – у нас и в чужбина, към което се ориентират все повече родители.
 
Всъщност, всяко лято е различно. Неизменни остават първите му предвестници – ятата на редките видове се насочат към гнездата си по скалите на Яйлата, Шабленското езеро. И тази година не беше изключение. Като изключим ранните групи от немски пенсионери огласят алеите на Албена още от април, тази година истинските летовници пристигнаха на летища Варна. Петдесетина самолети „Сириус” кацнаха на Варненското летище, докараха собственици и пилоти на малките самолети, които приеха предизвикателството на непознатото и примамливо Българско Черноморие.
Любителите на екстремните спортове се насочиха още в средата на май към Калиакра, камен бряг, нос Чиракман в търсене на силни усещания.
 
Малките селища в Крайбрежна Добруджа, подготвиха  разнообразни  туристически пакети – съчетание на еко, селски,винен, кулинарен, приключенски и познавателен туризъм.
 
Противно на очакванията, освен 5-звезден лукс в хотелите, платежоспособните туристи се отправят към яхтените пристанища на Балчик, Златни  пясъци, Несебър, Свети Влас,  Созопол. А голфърите  - към Балчик - Бляк сии рама”.
 
Младежката публика и тази година очаква Рок феста в Каварна, Спирита в Бургас, а по-улегналата - юбилейните:  Международен балетен конкурс и спектакли в Летния театър – Варна, единствения фестивал за клиросна /църковна / музика в Поморие и  „кодата” на културните прояви по морето – „Аполония” – Созопол.
 
„Лято 2012” стартира и с „чиновнически туризъм”, ако такъв може да се нарече решението на МС за преместването на направление „Туризъм” на МИЕТ. И докато за Агенцията по рибарство и аквакултури и „Морска администрация” е логично да бъдат до морето. Но доводите 40 служители „Туристическа политика”, „Маркетинг, реклама и информация” да отидат в Пловдив, предстои да се доказват. Според министър Добрев, Пловдив е на сравнително еднакво отстояние от националния туристически ресурс, значително е богатството на региона с паметници на културно историческо наследство, със СПА ресурси ,винопроизводство.
 
Очакваната от туристическия бранш сакрална дата – 1 юни, забраната на тютюнопушенето, вече отмина. Според представителите на туристически бранш това щяло да  е загуба на 18 000 работни места, а за бюджета – 228 млн лв загуби , за бранша – 50 – 80  млн лв . / от обособяване на зони за непушачи, разходи за вентилационни уредби. Браншът отвърна на удара, като обяви, че ще сезират съда и Комисията за защита от дискриминация.
 
Първите отзиви, обаче не вещаят за настъпващ апокалипсис за бранша. Специалистите отчитат дори леко повишаване на оборота. Бъдещето ще покаже резултатите от поредния експеримент, независимо, че е продиктуван от европейските изисквания. 
 
Дали ще изберете море или планина,  минерални плажове, малки селца или големи курорти – ваканцията трябва да е адекватна на финансовите ви възможности. Независимо от това, какво ще предпочетете, психолозите препоръчват : „Мислете позитивно, Мислете зелено”.
     
| НОВИНИ