Банско е град със завидно минало, достойно настояще и стабилно бъдеще

 

Банско е най-новият и най-бързо развиващ се български ски-курорт, който годишно посреща над 130 000 туристи. Отстои на 161 км южно от София и на 59 км югоизточно от Благоевград и е с надморска височина 925 метра. Известен е като Портата към Пирин, величествената планина, наречена преди 2000 години Орбелус (Снежната планина) от траките. След тях славяните я уподобяват с Бога на гръмотевиците и бурите Перун, откъдето дошло и името Пирин.

65 километра професионално подготвени и надеждно обезопасени писти в ски-курорта предлагат трасета за всички: от тях за начинаещи са  35%, 40%  са за напреднали и 25%  - за опитни скиори и сноубордисти. Най-известните писти са Шилигарника 1 и 2 и Бъндерица. 16 километра ски път са оборудвани с машини за изкуствен сняг, което гарантира достатъчно снежно покритие от декември до май. Най-високата точка на ски-центъра е 2560 м, а най-ниската – 1000 м.

Днес в планинския курорт се изгражда изцяло нова база за отдих. Развитието на туризма стимулира строителството на луксозни хотели, просторни жилищни сгради, ваканционни селища и модерни търговски обекти. Модерен кабинков лифт транспортира през зимата скиорите от града до местността “ Бъндеришка поляна” , с една междинна станция на “ Чалин валог”.

Фолклорните ресторанти в този град със статут на уникално селище (от 1979 г.) са 148 и предлагат специфични бански специалитети: бански старец, чеверме, капама, катми, баници и руйно вино.

Специфичната възрожденска атмосфера, богатото културно-историческо наследство, съхраненият фолклор и занаяти, оригиналната кухня, в съчетание с красивата природа и топлите минерални басейни на съседния курорт Добринище превръщат Банско в уникален туристически център.

| СХОДНИ ТЪРСЕНИЯ