Благоевград

почивка в Благоевград
адрес: пл. Георги Измирлиев №1
тел.: 073 88 44 30
e-mail: portal@blgmun.com

 

Благоевград бе представен в сърцето на Европейския съюз – Белгийската столица Брюксел, на изложението „Благоевград – модерен и древен” - водещо събитие в Комитета на регионите. Съвместната инициатива на българския евродепутат Мария Габриел и Община Благоевград бе представянето пред широката европейска публика на фрагменти от историята на града, културното наследство, възможностите за туризъм и бизнес в него.

След българската столица София, Благоевград е първия български град, който прави своя презентация и мащабна рекламна кампания в Комитета на регионите. На официалното откриване на изложението изявления направиха евродепутатът Мария Габриел, кметът на Община Благоевград  д-р Атанас Камбитов и директорът в Комитета на Рагионите Лаурен Тиеуле.

По време на церемонията бе представен филм за Благоевград, като копия от него бяха раздадени на всички гости. Презентацията на областния град на Пиринско включи  и развитието му в бъдеще. Акцентирано бе на  трите мащабни проекта, които кметският екип стартира през мандата – изграждането на модерен Експо Център на терена на бившата казарма, проектът „Благоевград – Балкански университетски център” и транспортен логистичен терминал към автомагистралата „Струма”.

В изявлението си българският евродепутат Мария Габриел каза:
"За нас е събитие, че Благоевград - за някои един от многото, но за нас уникален български град - ще бъде представен с историята, настоящето и бъдещето си пред толкова ерудирана и представителна за Европа публика. Ще видите фрагменти от невероятната история на града, уникалното и културно наследство и и възможностите за инвестиции в Благоевград. Надявам се, че това ще бъде достатъчно, за да ви накара да дойдете и да ги опознаете отблизо. Хората в България са известни с гостоприемството си. Тези в Благоевград могат да ви го покажат нагледно".

Тя каза още, че бъдещето на Европа минава през Европа на регионите. Благоевград има много проекти, с които се гордее и с които върви успешно към превръщането му в динамичен, развиващ се европейски град. „Това е град, в който мъдростта на миналото е умело съчетана с предизвикателствата на бъдещето" завърши Мария Габриел.

Другата новина от Брюксел, където на посещение бяха кметът Атанас Камбитов и председателят на Общинския съвет Даниела Савеклиева бе включването на Благоевград и Югозападния регион на България в обща кандидатура със София за Европейска столица на културата 2019.

В Благоевград вече очакват предстоящите празници с празнично настроение и със запалени коледните светлини.

Под мотото „Нека бъде светлина” с грандиозен концерт запалиха коледните светлини за посрещане на Новата 2013 г. Стотици жители и гости на града се събраха на пл. „Георги Измирлиев”, където на открита сцена талантливите деца на Благоевград впечатлиха публиката. Водещ бе известният български актьор Герасим Георгиев - Геро. Друг специален гост бе самият Дядо Коледа, който  за изненада на всички се появи по впечатляващ начин, като се спусна от покрива на сградата на общината. Кметът Камбитов лично посрещна белобрадия старец, който призна, че се е загубил в облаците, но виждайки такъв красив и млад град като Благоевград е нямало как да го подмине.

Определено не липсваха изненади за благоевградчани - участниците в детския спектакъл дариха на публиката вълнуващи и оригинални танци, красиви песни, а кулминацията бе изпълнението на танцов център “Влахов”, който зашемети публиката с уникално изпълнение в светлинни костюми. Десетки хартиени фенери, озариха небето. Кметът д-р Камбитов отправи вълнуващо пожелание към своите съграждани - „Желая на всички здраве, защото то е най-важното за всеки, независимо дали е млад или стар, добър или лош, християнин или мюсюлманин, беден или богат”.На децата пожела щастливо детство, на родителите работа и успехи, на бабите и дядовците повече внуци, защото децата са смисълът на живота ни. 
Празничната програма завърши с грандиозна заря, а веднага след нея се извиха хора на площада.

| СХОДНИ ТЪРСЕНИЯ