Нови спални вагони тръгват през май


2013-04-12 

Новите спални вагони ще бъдат пуснати в редовна експлоатация през месец май, стана ясно по време на днешната инспекция на служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев. Той провери изпълнението на процедурата за издаване на разрешение за въвеждане в експлоатация на новите вагони, по време на демонстрационно пътуване до гара Вакарел.

„Надявам се 30-те вагона да получат разрешение за експлоатация до края на месец април и пътниците да могат да ги ползват за предстоящите великденски празници“, каза министър Кръстев. По думите му 5 от тях са предназначени за превоз на хора с намалена подвижност, а 25 са стандартно производство.

Спални вагони са били закупени за последно през 1982 г., а нови седящи вагони – през 1987 – 1988 г. Очаква се спалните пътнически вагони да бъдат включени към съставите на нощните влакове за Варна, Добрич, Силистра и Бургас. На въпрос за цените на билетите, министър Кристиан Кръстев коментира, че за момента не очаква поскъпване на услугата.

В инспекцията участваха изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация” Веселин Василев, председателят на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ” ЕАД Велик Занчев, изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” ЕАД Чавдар Трендафилов, генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” Милчо Ламбрев, представители на медиите, експерти и др.

Характеристики на вагоните:

  • Всеки вагон разполага с 10 спални кабини с по 3 легла.
  • Във всеки вагон има пожаро-известителна система и информационна система.
  • Вагоните разполагат с интерком система за връзка, която позволява подаването на информация от един вагон на друг.
  • Всеки вагон разполага с душ кабина, санитарен възел и помещение за предлагане на топли и студени напитки.
  • Климатичната инсталация на вагоните позволява индивидуалното регулиране на температурата във всяка кабина.
| НОВИНИ