Несебър посрещна първия за сезона круизен кораб

 

Малкият круизен лайнер „Берлин“ акостира на Морска гара сутринта на 10 април. На кораба имаше близо 250 туриста, които бяха посрещнати от управата на общината с народни песни, танци и обичаи. По стара българска традиция, всеки гост имаше възможността да опита от вкусно приготвена пита с шарена сол, след което да се наслади на невероятните изпълнения на „Обединена общинска школа по изкуства“, съобщава общинският пресцентър.

Лайнерът е с дължина 139,3 м, ширина 17,5 м, газене 4,82 м, тонаж – 8570 т. и развива скорост от 17 възела. Размерите му позволяват да акостира директно на кейовете на пристанищата, които са недостъпни за гигантските лайнери. Той е снабден с 206 каюти, в които могат да се разположат до 350 туристи. На борда има 2 ресторанта, 2 басейна, библиотека, бар, кинотеатър, търговски и фитнес-център, сауни, интернет-кафе, и нощен клуб. Съдът принадлежи на компанията FTI Cruises и плава под малтийски флаг. Построен е в Германия през 1980г. и е известен с това, че е бил нападнат от малийски пирати, но е успял да се спаси от тях. Извършва круизи в арктически води. Освен на 10 април, след обиколка на Черно море, корабът ще акостира на пристанище Несебър и на 20 април.

На 26 април пристига и първият по-внушителен лайнер, който ще остане на котва в залива, а в края на сезона до Несебър ще доплава за втори път гигантският „Куин Елизабет II”. През този сезон в периода от април до ноември, според предварителния график на Митница Бургас, в Пристанище Несебър ще акостират 58 круизни кораба с над 27 000 туристи. За съпоставка – миналото лято акостиралите туристически лайнери бяха 45.

| НОВИНИ