Автомагистрала Тракия е окончателно завършена


2013-07-15Автомагистрала "Тракия" стана първата изцяло изградена магистрала в страната, цели  42 години от началото на строителството й. Днес бе открит последният участък от трасето - от пътен възел „Зимница“ до Карнобат, с дължина 34 км. Финансирането му бе осъществено от Кохезионния фонд на ЕС и държавния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. 
Магистрала „Тракия”, чиято обща дължина е 360 км, е част от Паневропейски транспортен номер VIII. Пътуващите от София до Бургас вече ще преодоляват разстоянието за по-малко от 4 часа.
До края на юли ще бъдат монтирани 44 химически тоалетни на автомагистралата от Чирпан до Карнобат, тъй като в този район в момента няма бензиностанции и места за отдих, обяви председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) Лазар Лазаров. Стана ясно, че АПИ е издала над десет разрешителни за такива обекти, но само две са в по-напреднал стадий за изграждане. На пътните възли са сложени указателни табели за най-близката бензиностанция. 
На официалното откриванепрезидентът Росен Плевнелиев отбеляза, че за периода 2009 - 2014 година различни правителства са построили 300 км магистрала. Той обаче подчерта, че колкото е смислена „Тракия”, толкова е смислена и „Хемус”. И допълни, че скоростният път Видин - Ботевград ще извади от изолация най-западналия регион у нас - Северозападният. Тунелът под Шипка също остава приоритет.

| НОВИНИ