Видин – панаир, средновековен фест и бънджи скокове от „Нова Европа”


2013-08-27Табелата на Видинския панаир 2013 вече краси входа на новото му местоположение край крепостта „Баба Вида“. Изложението ще бъде разположено на площ от около 20 дка на територията на бившето военно поделение в града. Община Видин започна подготовката на целия район още през пролетта.

До момента участие в панаира са заявили общините Белоградчик, Кула, Ново село и град Неготин, Сърбия, както и над 60 производители и търговци от Видинска област и страната. Очаква се през следващите няколко дни броят на желаещите да нарасне. Ще има много атракциони и подкрепителни пунктове. Осигурена е денонощна охрана. Участниците ще ползват паркинг в района на панаира, а гостите ще имат възможност да оставят автомобилите си на паркингите при „Баба Вида“ и в близост до централния вход. Услугата е безплатна за всички.

Видинският панаир ще бъде открит на 30 август, в 20 часа. Програмата ще започне с концерт на духовия оркестър и мажоретния състав на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Всяка вечер от 21 часа ще започват концертите на гостуващите изпълнители и групи от България и Сърбия. На 31 август, 2 и 4 септември, от 20 часа ще се организират тематични вечери: на гроздето и виното, на бирата и кебапчето, на рибата. На 31 август, от 11 ч на панаирната сцена ще стартира поредното издание на шоуто „Детски звезди“.

Сред съпътстващите инициативи е средновековният фестивал „Бъдинъ“, който ще се проведе на 30 и 31 август в крепостта „Баба Вида“. Участниците в него ще се разположат в палатков лагер до билетния център. В рамките на фестивала ще има музей на открито с реплики на облекло и въоръжение, изложба на монети на цар Иван Срацимир, занаятчийски работилници, дегустация на средновековни напитки, представяне на настолни игри, демонстрация по бойна техника, пресъздаване на битка.

Ще се организират семинар по функционалност на средновековното оръжие и средновековен турнир, а на финала група “Ериней” ще изнесе концерт. Влизането в крепостта по време на фестивала ще става с билети. Цената е 4 лв., а за пенсионери, ученици и студенти – 2 лв. Достъпът за деца под 7 години ще е безплатен. За семейства (двама възрастни и две деца над 7 г.) входът ще е 10 лв. Билетът важи за целия ден.

Друго атрактивно съпътстващо събитие са скоковете с бънджи от моста „Нова Европа“. Проявата се реализира съвместно със спортен клуб „Вертикален свят“ и „Дунав мост Видин-Калафат“ АД. Цената за един скок е 20 лв.

| НОВИНИ