БАНСКО - Портата към Пирин

Община Банско обхваща най-красивата част от величествената Пирин планина, части от Разложката котловина, от живописния пролом Момина клисура на река Места и от Дъбрашкия дял на Родопите.
 
Предлагайки разнообразни възможности за почивка и развлечение, градът е атрактивен през всеки сезон  на годината.
 
Банско е най-новият и най-бързо развиващ се български ски курорт, който годишно посреща над 130 000 туристи. Отстои на 161 км южно от София и на 59 км югоизточно от Благоевград и е с надморска височина 925 метра. Известен е като Портата към Пирин, величествената планина, наречена от траките преди 2000 години Орбелус (Снежната планина). След тях славяните я уподобяват с Бога на гръмотевиците и бурите Перун, откъдето дошло и името Пирин.
 
65 километра професионално подготвени и надеждно обезопасени писти в ски курорта предлагат  трасета за всички: от тях за начинаещи са  35%, 40% са за напреднали и 25%  - за опитни скиори и сноубордисти. Най-известните писти са Шилигарника 1 и 2 и Бъндерица. 
 
16 километра ски път са оборудвани с машини за изкуствен сняг, което гарантира достатъчно снежно покритие от декември до май. Най-високата точка на ски центъра е 2560 м, а най-ниската – 1000 м. Модерен кабинков лифт транспортира през зимата скиорите от града до местността “ Бъндеришка поляна”, с една междинна станция на “ Чалин валог”.
 
Развитието на туризма стимулира строителството на луксозни хотели, просторни жилищни сгради, ваканционни селища и модерни търговски обекти. Банско съчетава по уникален начин самобитното и модерното. Калдъръмени улички разделят съвременните хотелски комплекси от типичните бански къщи с дървен чардак, закътани зад яки двойни порти. Със своята старинна градска част Банско е един от най-красивите планински градове на България.
 
Сред забележителностите на града са „Велянова къща", къщата-музей „Никола Вапцаров”, музеят „Неофит Рилски”, Постоянната иконна изложба, Етнографската изложба-базар, Градският исторически музей, Историческият музей – с. Елешница (с богати находки от неолита, VI-IV хил. пр.Хр.). 
 
В центъра на града, скрита зад висок каменен стобор, се намира най-голямата църква в Пиринския край – „Света Троица”. Тя е завършена през 1835 г. и поразява с дърворезбата си и великолепния иконостас. В средата на двора на църквата се извисява 30-метрова каменна кула с часовник, който не е спрял да работи и до днес (в продължение на близо 140 години – от 1869 г., когато е монтиран). 
 
Посещавайки Банско – за ски ваканция или търсейки прохлада в летните дни, гостите му имат уникалния шанс да се докоснат до съхранената автентичност на българския фолклор и художествени и културни ценности, типични за региона. А в безбройните механи ще вкусят от традиционните бански специалитети и отлежали червени вина. 
| СХОДНИ ТЪРСЕНИЯ