Вдигат паметник на кан Тервел в Поморие


2014-06-26Изложба за живота и делото на българския кан Тервел /701-722 г./ бе открита във фоайето на читалище „Просвета” в Поморие. Тя е подготвена от Ротари-клубовете в Ловеч и Поморие, Фондация „Българска памет” и Националния исторически музей. 

                Кан Тервел е син на кан Аспарух и внук на кан Кубрат - основатели на Българската държава. По време на неговото управление /705 г./ българската армия за пръв и последен път превзема Константинопол /днес Истанбул/ и връща на престола сваления византийски император Юстиниан ІІ. В знак на благодарност императорът дарява на България Южното българско Черноморие с административен център Анхиало /Поморие/. Кан Тервел преселва в Анхиало хиляди прабългари и му дава ново име – Тутхон. С това име градът се споменава до края на ХІV век.

          През 708 г. Юстиниан се опитва вероломно, нарушавайки мирния договор, да си върне областта, стоварвайки мощен десант по поморийските плажове, превземайки и Анхиало. Но българската войска, командвана лично от Тервел, разгромява нашествениците. Юстиниан заковава щита си на портата на Анхиало в знак, че се предава и бяга от града. Анхиало остава завинаги български.

                Кан Тервел се обявява за спасител на Европа, след като през 716 г. разгромява 200-хилядна арабска армия, нахлула в Стария континент в изпълнение на повелята на Пророка за ислямизиране на света.

         В чест на кан Тервел са създадени десетки драми, поеми и романи. Обявен е за светец и на Западната, и на Източната църква. Фрески с неговия лик има в десетки възрожденски църкви. Неизвестно защо през ХХ век той е забравен от Българската църква.

                След словото на директора на Националния исторически музей при откриването на изложбата, посочил заслугите на кан Тервел към Поморие, присъстващите решиха единодушно да бъде издигнат паметник на кан Тервел в градината пред катедралната църква на града.

 

| НОВИНИ