В Русия разследват масовия фалит на туроператори


2014-08-08От началото на лятото досега седем руски туристически агенции обявиха невъзможност да изпълняват задълженията си пред клиентите си. Закритите компании са „Нева”, „РВ Мир”, „Експо-тур”, „Идеал-тур”, „Лабиринт”, „ИнтАер” и „Нордик Стар”. Най-много са потърпевшите от фалита на компанията „Лабиринт”, която е изпратила в чужбина близо 65 хиляди души, съобщава manager.bg.

Следствената комисия на Русия започна углавно разследване за измама срещу пет от фалиралите туроператори заради незаконни финансови операции. Обект на разследването са компаниите „Лабиринт”, „РВ Мир”, „Идеал-тур”, „Нева” и „Експо-тур”. В същото време започват проверки относно преустановяването на дейността и на останалите две туристически компании - „ИнтАер” и „Нордик Стар”.

В срок от две седмици руското правителство ще подготви нови закони за туристическата индустрия, предаде "Фокус". Руският вицепремиер Дмитрий Козак е провел съвещание, на което е бил обсъден масовият фалит. Подготвят се изменения в действащото законодателство в сферата на туризма. В тази връзка Министерството на културата предлага да се засили регулацията в туристическия сектор. Според руски медии не е изключено в резултат на промените на пазара да се появи нов регулиращ орган.

В същото време  туристическа асоциация „Турпомощ” организира курсове за връщането у дома на клиентите на фалиралия туроператор „ИнтАер”, които летуват в Гърция. Според данните на компанията най-много нейни клиенти се намират в Гърция. Основните дестинации, с които работи туроператорът „ИнтАер” са Италия, Испания, ОАЕ, България, Гърция, Индия, Тайланд и Шри-Ланка. Около 500 клиенти на компанията се намират в чужбина.

В периода 2-6 август асоциацията „Турпомощ” е организирала евакуацията на 9,5 хиляди руски туристи. „Турпомощ” обаче не може да окаже съдействие на клиентите на „Нордик Стар” – малка компания, която организира почивки в Норвегия, тъй като не присъства в регистъра на руските туроператори. Все пак се смята, че туристите разполагат с билети, с които безпрепятствено ще се завърнат в Русия.

| НОВИНИ