Остров „Света Анастасия“ в топ 20 на „Чудесата на България“


2014-10-20Островът, който само за няколко месеца беше посетен от 45 000 туристи, беше класиран сред първите 20 в националната кампания на вестник "Стандарт", отличаваща най-интересните и атрактивни туристически обекти на България. В момента върви онлайн гласуване, в което всеки, който желае, може да даде своя вот за обект, който да бъде включен към "Чудесата на България" за 2014 година. В престижната класация остров "Света Анастасия" се състезава с Мадарския конник, Царевец, Калиакра, Перперикон и др. Към момента класацията води крепостта Трансмариска в Тутракан.

Гласуването на официалния сайт на кампанията продължава до 31 октомври. На този етап ще бъдат избрани 10 обекта. Отново с гласуване през месец ноември сред 10-те финалисти ще бъде избран победителят за 2014-та година. 

Остров "Света Анастасия" е единственият остров в България, превърнат в  туристическа атракция. На него има ресторант с вкусна морска кухня, лекарна, предлагаща специфични за региона природни продукти, реставрирана църква от XIV век, къща за гости, съвременен мултимедиен музей, представящ по историята на острова, открита сцена, на която се провеждат различни културни събития. През летния сезон до острова пътуват ежедневно корабчета от Бургас, Поморие, Несебър, Созопол. Островът е отворен за посещения целогодишно, като извън летния сезон те стават след предварителна заявка.

Тази година на острова са извършени няколко кръщенета и венчавки и отпразнувани редица лични празници. След дългогодишно прекъсване бяха възстановени две традиции - честването на Празника на Острова на 15 август (Голяма Богородица) и Плувния маратон от "Св. Анастасия" до Моста в Бургас.

| НОВИНИ