„Дефиле на младото вино” в Старинен Пловдив


2014-11-25 В неповторимата атмосфера на възрожденските къщи любителите на божествената напитка могат да се  насладят на достойнствата на българското младо вино, което още от древността прославя плодородните ни земи и майсторите-винари.

 Дефилето тази година ще се проведе от 28 до 30 ноември. То стартира през 2009 г. като двудневен празник, с 16 участника, в 6 възрожденски къщи. Събитието изключително бързо добива популярност и само четири години по-късно -  през 2013 г., вече 26 винарски изби от цялата страна представят  продукцията си в 9 къщи и 2 ресторанта в Стария град. За пет години „Дефиле на младото вино” се разрасна до седемдневен фестивал, като винопроизводителите представят продукцията си в уникален за света формат, съобщават от Съвета по туризъм – Пловдив. По официални данни над 10 000 са посетителите, дегустирали българското младо вино, само за миналата година. На Лапидариума в Стария град, пловдивски ресторантьори предлагат и производители на храни, предлагат вкусни изкушения за любителите на българската кухня.

Част от фестивала са „Дните  на младото вино” - съпътстваща културна програма с атрактивни събития в градска среда като огнени и танцови спектакли, концерти, изложби,  филмови прожекции и др., със свободен вход за посетители. През цялата последна седмица на ноември художниците и фотографите имат възможност да организират пленери и изложби на произведения, посветени на виното и създадени с продукти от грозде, танцьорите показват древни ритуали и танци, посветени на виното, а музикантите  се вдъхновяват от неговата сила. Неизменна част от „Дните  на младото вино” е образователната програма с лекции, семинари и представяне на книги на винена тематика. За любителите на гурме кухнята във водещи пловдивски ресторанти се организират  „Вечери на младото вино”.

Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина се обявяват на специално организирано събитие „Вечер на майсторите на виното”. Най-високата награда е  „Златен рицарски Граал”.

| НОВИНИ