„Симид Агро” ЕООД получи осемгодишен инвестиционен кредит


2015-03-05SocieteGeneraleЕкспресбанк и Регионалният фонд за градско развитие отпуснаха осемгодишен инвестиционен кредит на пловдивската компания „Симид Агро” ЕООДв общ размер от над 14 млн. евро по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA. Съфинансирането, осигурено от банката за проекта, е на стойност  9 586 451 евро, съобщават от трезора.

 

Кредитните средства ще бъдат използвани за изграждане на модерен, енергийно ефективен завод за замразени хлебни изделия и закупуване на ново оборудване в Южната промишлена зона на Пловдив. При изпълнението на проекта част от старите, амортизирани складове и работилници с площ от на 4000 кв. м са премахнати. На тяхно място е започнато изграденето на сграда на три нива с обща застроена площ от близо 15 000 кв. м.

 

За да отговори на повишеното търсене на замразени хлебни изделия от страна на големите търговски вериги и техните магазини в България, Гърция, Румъния, Сърбияи др., проектът предвижда новия  завод  да има капацитет от 8 производствени линии. По проекта ще бъдат закупени  5 линии, между които такива за производство на стандартен хляб, франзели, земели, кроасани и други сладкарски изделия. 

 

В резултат от инвестицията ще бъде създадена възможност за работа на много хора по време на строителството, както възможност за специализирана работа за над 220 души след пускането в експлоатацияна завода.

 

JESSICAе инициатива на Европейския фонд за регионално развитие за подкрепа на устойчиви инвестиции в градска инфраструктура, наследство, образователни, спортни и културни обекти,повторно разработване на запустели терени и др. Регионалният фонд за градско развитие управлява средствата по инициатива JESSICA, предназначени за шестте големи града след София – Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен.

Някои от най-значимите проекти по програма JESSICAдо този момент са: рехабилитацията на Централния градски пазар в Стара Загора; работата по цялостната трансформация на бомбоубежището под Морската градина в Бургас и превръщането му в интерактивно изложбено и музейно пространство с името „Подземен град”; изграждането на нови производствени мощности в Индустриална зона Русе;създаването на постоянна изложбена зала за изложението "Флора" в Бургас; обособяването на нов логистичен център на част от територията на бившия държавен птицекомбинат в Стара Загора; изграждане на мултиплекс с 4 кино зали и реновирана на съществуваща кино зала в Плевен; изграждането на паркинг във Варна  и много други.

| НОВИНИ