Атракционите освежаване чрез силни преживявания


2016-02-17Все повече туристи търсят не само традиционния масов туризъм (море, слънце и планина), а нови силни преживявания. Затова атракционите намират все по-голямо значение в предлагания туристически продукт. Атракционите са начин за привличане на повече туристи. Целта им е да осигурят всевъзможни допълнителни занимания за пълноценна почивка.
Най-популярните са изградените по нашето Черноморие аквапаркове.
Страховитите преживявания в лунапарковете пък все повече впечатляват туристите. „Бустер“ ракетата, която е конкурент на влакчето на ужасите може да се посети единствено в Слънчев бряг. Хората сядат в кабини и се изнасят с бърза скорост във въздуха на 50 метра височина, а след това кабината се спуска стремително надолу. Сред търсените атракции е и скоростно влакче, което обръща летовниците с главата надолу. Въртележка-стафлаер, която се върти в кръг със скорост 60–70 километра също помага за вдигане на адреналина по морето. Люлката се издига на 40 метра височина, а обиколката продължава 3–4 минути. Познатите ни атракции от панаирите във вътрешността на страната не са престанали да впечатляват туристите – гондоли, блъскащи се колички, скокове с бънджи, симулатори, билярдна зона, стрелбища. Това, което непрекъснато се изгражда, за да впечатли туристите, се предлага навсякъде по света, но и ние не отстъпваме по качество. Например всички съоръжения край Бургас са произведени от водещи европейски фирми и съдържат сертификат за безопасност, издаден от Международната асоциация на увеселителните паркове и атракции. 
Съществуват още какви ли не примамващи ефекти – от развлекателни комплекси, имитиращи известни световни градове,  известни обекти на културно-историческото наследство, експонирани с ефектно осветление. Например крепостта Царевец във Велико Търново, Асеновата крепост край Асеновград, осветени стари сгради – паметници на архитектурата, приключенските паркове със стена, люлеещ мост, които са подходящо развлечение в планинските курорти и т.н. 
Все повече туристи търсят съоражения, които предлагат по-висока доза адреналин, което води до изграждането им из цялата страна. 
Това накара Министерството на туризма да създаде Регистър на туристическите атракции, който се намира на интернет страницата на институцията. Целта е да се даде информация колко са туристическите атракции, къде са разположени, каква достъпност имат и дали се плаща входна такса. Информацията е подадена от общините, а в регистъра влизат засега 3300 туристически атракции.
Регистърът за туристически атракции представлява таблица, в която са посочени: видтът на атракцията, собствеността, статутът, достъпът, местоположението, видимостта и ориентацията, средата, инфраструктурата, съпътстващите атракции. Регистърът е отворен процес, който ще се надгражда. 
| НОВИНИ