Препълнен Летен театър на фестивала Пирин Фолк


За пръв път химнът на фестивала се изпълни от децаС невероятен успех премина конкурсната вечер на международния фестивал „Пирин Фолк“ Сандански 2016 г.! Затрогващи песни, емоционални изпълнения, страхотна хореография, впечатляващи тоалети – на всичко това станаха свидетели над две хиляди души в Летния театър на гр. Сандански, който не можа да побере всички желаещи да усетят на живо атмосферата на фестивала! Милиони зрители пред телевизионния екран и в интернет се насладиха на над тричасовата програма! 
За пръв път химнът „Добре дошли в Сандански, приятели“ бе изпълнен от детска група. Фолклорна формация „Славей“ със солистка Дарина Дамянова от гр. Сандански под съпровода на Духов оркестър – гр. Сандански представиха песента с нов аранжимент и различно звучене. Те умилиха публиката и пожънаха буйни аплодисменти, които дадоха страхотен старт на вечерта.
16 изпълнители представиха своите авторски песни, които се борят за Наградите на фестивално жури, журналистическо жури, награда на телевизионния зрител и награда на публиката в Летен театър. Оригинални композиции за любов, родина, бащино огнище и момински мечти прозвучаха на 27 август в Конкурса за авторска македонска песен. Изявени творци от България, Македония и Сърбия представиха своите творчески виждания за нова авторска песен от македонска фолклорна област с надеждата песента им да пребъде във времето и да се запее от мнозина. 
В конкурса за изпълнителско изкуство също 16 певци премериха сили с изпълнения на живо. Със сигурност фестивалът тази година ще отбележи своето музикално откритие, чието име ще се помни дълго!
Председател на деветчленното фестивално жури бе композиторът, диригент и преподавател в катедра „Музика“ на Нов български университет - доц. д-р Георги Петков, а другите капацитети в оценяващия орган бяха:
- г-н Кирил Котев – Кмет на Община Сандански
- Надежда Захариева – поетеса
- доц. д-р Венцислав Димов – фолклорист, етномузиколог, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“
- Севдалина Спасова – певица и вокален педагог
- Милан Завков – композитор, ръководител на ансамбъл „Танец“ от Република Македония
- Димитър Христов – композитор, диригент на оркестъра на БНР
- Кирил Иванов – композитор и аранжор
- Валери Димчев – композитор, преподавател по тамбура в ЮЗУ „Неофит Рилски“
Журналистическото жури бе с председател Даниела Маринова от радио Благоевград. Останалите седем члена с афинитет към качествения фолклор, бяха:
- Лео Богдановски – в-к „Телеграф“
- Иво Ангелов – в-к „България днес“
- Антон Стефанов – сп. „Lovestyle“
- Диана Узунова – радио Зорана и радио Белла
- Александар Димитров – радио Роса от Република Македония
- Бойка Атанасова – кореспондент на Нова ТВ и в-к „24 часа“ за Гърция и издател на в-к „Български новини“
И двете журита гласуваха в реално време с индивидуална карта за оценяване по десетобалната система.
Резултатите от техния вот ще станат ясни на Гала-вечерта на 28 август, когато ще се знаят имената и на избраниците на телевизионните зрители и публиката в Летен театър.
Водещите Даниела Колева и Асен Павлов бяха страхотен тандем и непринудено и с лекота поднасяха представянето на всяко изпълнение.
Най-често чуваните коментари на хилядите зрители на живо в Летния театър бяха „Браво, страхотно“ и „Ново начало за Пирин Фолк“!
Гала – вечерта на лауреатите на възродения фестивал ще бъде на 28 август от 20,45 ч. И ще се излъчи на живо по БНТ1, БНТ Свят, Фен Фолк ТВ, радио Зорана и радио Белла.
„Пирин Фолк“ Сандански 2016 г. – „Магията на традициите“!
| НОВИНИ