БНТ2 даде старт на инициативата „Вкусът на България“


2017-05-03В навечерието на летния туристически сезон кампанията  на БНТ 2 „Купувам българско“ представи новата си инициатива „Вкусът на България“. Екипът на обществената телевизия си поставя за цел да срещне интересите на туристическия бранш и българските производители на качествените храни и напитки. 
В поредица от работни форуми между представителите на туристическия бранш и производители от сектора на хранителните продукти ще бъдат очертани  конкретните проблеми, които засега ограничават масовото навлизане на качествените българските продукти в ресторантите и хотелските вериги. 
„Инициативата на БНТ2 ще даде възможност не само за стимулиране на хотелиерите и ресторантьорите да купуват продукти на местни производители и с това да съхраняват уникалността на всеки регион, но ще ни помогне за по-сериозни наблюдения за проблемите на различните страни в процеса на сътрудничество“, подчерта кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов.
Кметовете на Банско Георги Икономов, на Троян – Донка Михайлова и на Търговище – Дарин Димитров, които взеха участие в събитието, поставиха за обсъждане реалистични проекти за насърчаване на българските производители: разширяване обхвата на фермерските пазари и фестивалите на традиционни храни, които дават възможност за опознаване на специфични вкусове от регионите; въвеждане на регионални марки за качество на туристическите услуги, които носят  местна специфика; включване на производителите от региона в туристически програми, които запознават с производствения процес и промотират качествените продукти.
 „Обществената медия дава възможност да се чуят мненията на хората от бизнеса в България. Разговорът днес показа, че има огромна нужда от среща на мненията и от публично формулиране на проблемите на производителите на български стоки пред кметовете, например. БНТ 2 ще развива темата за присъствието на българския вкус в туризма чрез репортажи и чрез организиране на няколко големи дискусии“- подчерта директорът на „БНТ Свят и региони“  Екатерина Генова.
Дискусиите,  първата от които се проведе днес в София, ще продължат в Благоевград, Варна, Пловдив и Русе, където БНТ има регионални центрове, а със съдействието на местните власти, ще се провеждат в рамките на цялата година и в общини с подчертан туристически профил. Повдигнатите проблеми ще бъдат обобщени и със съдействието на обществената телевизия ще бъдат потърсени институционалните им решения. НСОРБ от своя страна ще съдейства да бъдат формулирани ясни предложения за промени в законодателството.
Новините на БНТ 2, ще отразяват в репортажи всяка от срещите в рамките на инициативата „Вкусът на България“ и ще дадат публичност на всеки успешен пример за партньорство на туристическия бизнес и българските производители на храни. В рамките на сутрешния блок на БНТ 2 ще бъде излъчвана специална рубрика ,,Вкусът на региона‘‘, която ще представя местни производители, уникални храни и подправки, специфични кулинарни традиции. Така медията ще помогне на зрителите да опознаят производителите от региона си и ще очертае спецификата на българските вкусове, запазени в произвежданите и предлагани храни и напитки.
| НОВИНИ