Българско - това звучи сочно


Или защо купуването на стоки с местен произход е проява на добър вкус
2017-12-05“Има обективна причина в България да се консумират български продукти”, казва в началото на декември един от най-големите производители на храни у нас и почетен член на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев по време на пресконференция по повод коледния етап на кампанията на БНТ2 “Купувам българско”.  Амбициите на домакините са инициативата да продължава да се разраства, защото по думите на директора на “БНТ Свят и региони” Екатерина Генова кампанията “отдавна надскочи целите си да призовава потребителите и показва как обществената медия може да преобръща обществените нагласи към българските производители и да информира в интерес, както на зрителите, така и на бизнеса“.

И ето: в срещата вземат убедително участие и представители на браншовите асоциации на производителите на храни и напитки, представители на Министерството на земеделието и храните, и ръководството на Националното сдружение на общините, а обективната причина да предпочитаме български продукти, казваме без повече съспенс, е хранителният стереотип, който се формира поколение след поколение и, пак по думите на Вътев и според научните доказателства, става така че “нашият организъм е генетично пригоден да усвоява най-добре храни с местен произход”. Плюс това има и втора обективна причина, която той обяснява с т.нар. “култура на немската продавачка”, макар тя да е препоръчителна за всяка националност, а именно: “хората зад щанда, тези които продават, съвсем целенасочено предлагат своите стоки, защото осъзнават, че по този начин работят за собствената си икономика.”

Тенденциите в българската хранителна индустрия през последните години са положителни и устойчиви съобщава заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров - имаме задоволяване в сектора на млечните продукти и увеличено производство на плодове и зеленчуци за миналата година в сравнение с предходната. Иначе трите основни цели на Министерството обобщено звучат така: “да работим с бизнеса, да има по-малко административни пречки пред развитието му и, като държава и контролиращи органи, да гарантираме на българското население качествени храни.” Надеждата е, че с приемането на новия Закон за храните значително ще бъдат опростени редица процедури, за да се даде повече свобода за действие.

“За нас, кметовете на България, подкрепата на българските производители е управленска философия” подчертава Донка Михайлова като кмет на община Троян и заместник-председател на сдружението на кметовете. Във връзка с кампанията на БНТ2 и в частност инициативата “Вкусът на България”, която се осъществява в партньорство с Националното сдружение на общините в България, тя споделя още че ”кулинарните фестивали, изложби и събития не само предизвикват повишен туристически интерес към отделните региони, но и провокират активността на производителите”.

Страната ни е все по-важен производител на пшеница, слънчоглед, рапица в югоизточния регион, допълва председателя на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Тя напомня, че благодарение на трансферирането чрез големите търговски вериги “във всички топли точки на Европа се продават тестени изделия, произведени в България”.

Прогнозата е оптимистична и според винопроизводителите, които твърдят, че а) лошо вино няма; б) българското винаги е хубаво. Едно съвсем сериозно доказателство за това прилага търговският директор на винарска изба “Вила Юстина” Станислав Бакърджиев, който твърди, че и продукцията, и прилежащият към нея винен туриъм в България са на световно ниво, дори и ако съдим само по международните награди за качество, с които производството е отличавано постоянно и непрекъснато. В другите доказателства можем да се уверим по емпиричен път, а през това време собственичката на изба “Вила Винифера” Росица Касабова напомня, че е “гордост да си купваме българско, защото по този начин помагаме на себе си, помагаме на производителите и помагаме на продукта да се развива и да излезе извън пределите на страната.”

| НОВИНИ