България – четирисезонна СПА дестинация с дъх на вино и история


2018-03-09
Доц.Йордан Йорданов, доктор по икономика, ЛТУ София


Как да промотираме България като целогодишна дестинация за СПА релакс с дъх на вино и история? Може ли България да стане новата здравница на Европа и Балканския регион ?

Два свързани въпроса, чийто отговори могат да преформатират  съдържанието на целогодишното туристическо предлагане в България през идните 10-15 години! Такива приоритети, както повечето експерти ще забележат, могат да се постигнат само на базата на нови споделени инициативи и политики от всички заинтересовани участници в един национален професионален и междуинституционален дебат. Дебат, посветен основно на преодоляването на сезонната зависимост на сектора от масовия летен (морски) и зимен (ски)ваканционен туризъм, развиван приоритетно през последните над 25 години.

Стратегиите като „Европа 2020” и „Европа 2030” на Европейския съюз ни подсказват доста реални възможности за постигане на едно по-интелигентно и ефективно наше бъдещо секторно участие в новото разделение на труда в Европа и Балканите в близкото десетилетие.

Нека отчетем само ежегодния ръст в много държави в Европа на пенсионерите и на възрастното население като цяло, имащо добри доходи и….доста свободно време. В тази посока е и променящият се интерес на платежоспособните и взискателни групи граждани в трудоспособна възраст , търсещи чиста природа, места за активен релакс, автентична история и микс от емоционални преживявания. Дигитализацията в туризма е другия нов феномен, даващ огромни допълнителни шансове за популяризация, продажби и адекватна реклама на креативните и интелигентни общности от предприемачи и мениджъри в сектора.

Отговорите на поставените диалогични въпроси вероятно могат да бъдат символично визуализирани с една покана за комбинирано туристическо пътуване в България, сведена като микс от послания, например: „Тръгнете с нас по хилядолетните пътища на земята на вечно живия човешки дух, наречена България” или „Споделете пътя на слънчевите аромати и лечебните води на България, за да погалите сетивата си във фонтаните на здравето, оптимизма  и дълголетието”.

Както е известно, разнообразният ресурсен потенциал е база за устойчивото развитие на всеки по отделно взет компонент и на общия набор от продукти в асортимента на комбинираното туристическо предлагане. В този смисъл това обобщение важи и за една тематично ориентирана комбинирана програма, включваща няколко продуктови акцента под мотото„България- дестинация за СПА релакс с дъх на вино и история”.

    В този смисъл можем да изведем като целесъобразни аргументи комплекса от реални природни и антропогенни ресурси на различни региони и зони в страната. Те, според своята специфика и особености са индикирани и картирани като оздравителни и СПА зони (в т.ч. eкотеритории)на България. Основните сред тях са:

    • Черноморското крайбрежие

    • Средногорието и Стара планина

    • Пиринският и Рило-Родопският район.

Най-авторитетни български и чуждестранни учени и експерти потвърждават, че това са зони с едни от най-добрите съчетания на природни фактори, оценени като лечебно-възстановителни и СПА туристически ресурси (не само в България и на Балканския полуостров, но и в цяла Европа). България разполага с шестте фактора за развитие на съвременната СПА индустрия: Природа, Медицина, Козметика, Култура, Спорт, Аква практики, Спортна анимация и Хранене.

Здравното и СПА туристическо обслужване в България все повече включва съчетано използване на климат, минерални води, море, биохрани, пет винени сорта лози от времето на траките, кисело мляко и билки. Градските и курортни заведения предлагат микс от оздравителни програми, комбиниращи най-доброто от практиките на курортната и физикална медицина на Европа, в съчетание със СПА символите на Изтока като Аюрведа, Йога, Шиатцу, Рейки и др.  Обектите за възстановяване на психо-физическото здраве ползват опита на Източните школи, подчинени на силата на фактори като Ин и Ян-енергиите в тялото и други.   

Пример на конкретно съчетано туристическо предлагане, с който може да се илюстрира пазарният микс от алтернативни форми на обслужване на различни групи туристи е менюто от програми или пакети за винена/енотерапия и SPA процедури, комбинирани с дегустации на вина, местни гозби и екскурзии до знакови културно-исторически обекти.

Гроздето и виното на България са мистерия от хилядолетното минало, трасираща пътя на СПА винения туризъм на бъдещето. Според археолога проф. Н. Овчаров, лозови семки в кален съд, открит при археологически разкопки край села в Източните Родопи, датират отпреди 8 хил. години. Това доказва, че нашите предци - траките, са най-древният народ в Европа, открил и утвърдил божествения произход на винената лоза и виното и значението им за здравето и живота на хората. Винената терапия в СПА и Уелнес туристическото предлагане е с потенциал да стане нов хит в българския здравен и СПА туризъм.

Сериозните резерви на българските лозаро-винарски изби са в кооперирането им със СПА и Уелнес обектитеи заведенията най-вече в балнеокурортните общини. Програми и пакети за енотерапия и СПА процедури с продукти от масло от семките и люспите на гроздето, извлеци от лозовите листа и стебла са акцент в много български туристически програми. Гъмза, Мавруд, Червен мискет, Широка мелнишка лоза, Димят и Памид могат да бъдат българските “Винени графове и барони” в СПА колекциите на Европа!

Много малки и средни лозаро-винарски ферми в България, освен включването им в турове за винен туризъм, могат да се комбинират в разработване на търсената гама СПА и Уелнес продукти за неголеми групи платежоспособни туристи (8-12 души) през цялата година!

Накрая, нека обобщя - конкурентноспособността на  комбинираното туристическо предлагане е реален шанс за трайното пазарно позициониране на България като целогодишна туристическа дестинация в Европа и Балканите през идните десетилетия.

| НОВИНИ