Грабвайте шейните, ските


България се слави като евтина и атрактивна дестинация за зимна почивка в Европа
2018-03-12Студените снежни зими от по 2-3 месеца стават все по-редки, термометърът играе нагоре-надолу, снегът пада и се топи с хазартна непредсказуемост… И въпреки това планината продължава да ни привлича с повик, който не може да се опише с човешки думи, звуци или образи и е близък по-скоро до божественото. Американският актьор и режисьор Робърт Редфорд признава, че дори голямата му страст – състезателните автомобили – не му дават онова „пълно физическо усещане за свобода”, както ските. А големият полярен изследовател Фритьоф Нансен се шегува не на шега: „По-добре е да отидеш на ски и да мислиш за Бог, отколкото да отидеш на църква и да мислиш за спорт.”

Какво мислят чужденците за нас

България предлага едни от най-добрите условия за ски в Европа в курорти, които са модерни и същевременно достъпни в ценово отношение – всъщност, те са сред най-евтините на континента, пише американският сайт www.dispatcheseurope.com. И понеже са разположени толкова на юг, българските планини получават достатъчно влага, която гарантира снеговалежи дори между слънчевите дни.

Най-големите и развити български курорти – Банско, Боровец и Пампорово – привличат скиори от цяла Европа. Средните цени на еднодневната карта за лифт не са променяни от 2016 г., отбелязва www.dispatcheseurope.com,като дава за пример тези в Банско – 58 лева за възрастни, 52 лева за студенти, ученици и пенсионери, 40 лева за деца между 7 и 12 години и 1 лев за деца под 7-годишна възраст. Това представлява едва една-шеста от цената на картите в най-скъпите курорти в Австрия и Швейцария, възкликва онлайн изданието. Дори и с уговорката, че за сезона 2017/2018 г. цените на лифт картите в цяла Европа регистрират спад.

„България:модерни ски курорти и достъпни цени”, приглася му специализираният британски сайт www.onthesnow.co.uk. България може да се похвали със стойностни ски курорти, подходящи особено за начинаещи и средно напреднали скиори, които се отличават с атрактивни гористи склонове, ефикасни лифтове и модерна хотелска база, отбелязва изданието. Спирайки се подробно на достойнствата на Трите хита на зимния ски туризъм у нас – Боровец, Пампорово и Банско -  www.onthesnow.co.ukне пропуска да спомене и по-малките ски центрове – Витоша; Осогово; рилските курорти Семково, Мальовица, Говедарци и Паничище; пиринските Разлог, Добринище и Кулиното; родопските Чепеларе, Момчиловци, Цигов чарк и Смолян; както и старопланинските Узана, Ком и Пършевица.

Какво мислим ние за нас (и за чужденците)

Радостно е, че чужденците (и не само британци, а и руснаци, македонци, сърби и гърци)отнасят почивката в българските планини в най-хубавите си спомени. Не трябва да забравяме обаче, че някои по-малки курорти дори в Алпите предлагат конкурентни цени, особено извън активния сезон. Все още в наш плюс е значително по-ниската цена на нощувките и на обучението по ски, както и на храната и напитките.

Евтинията има и своята тъмна страна. Тази година се очаква около 400 000 британски скиори и сноубордисти да пристигнат в България за ваканция, подгрята с алкохол, пише „Дейли стар”. Вестникът цитира проучване, според което, за една седмица по пистите, всеки британец ще изпие средно около 53 големи чаши вино. 61% от скиорите, които не спазват шофьорското правило „Не карай пил”, смятат това за напълно безопасно и забавно.

Най-тъжното обаче е, че все по-малко българи могат да практикуват този здравословен спорт, който бе станал почти масов по времето на социализма. И макар че на западняците им излиза евтино, колко български четиричленни семейства (дори при семейните отстъпки в някои курорти)могат за отделят 200 лева за ден по белите писти? Изходът е в развитието на повече и по-евтини местни ски центрове, като изброените от   www.onthesnow.co.uk– много от тях кретат едва-едва. С опазване на защитените зони, естествено. Склонни сме да забравяме, че природата е може би най-ценното ни богатство. Тя винаги намира начин да ни го върне тъпкано.

Дестинациите под 1800 м е добре да помислят за целогодишни дейности – конен и велотуризъм, планински преходи, спа, фото сафари и прочие, за да не зависят от капризите на снега. Още преди години банки започнаха да отказват кредити на хотели в най-ниския пояс на Алпите заради рисковете от недостатъчна снежна покривка. Хубаво е, че това все повече се осъзнава от местните власти.

| НОВИНИ