С балон над Белоградчишките скали


2018-03-27Заснеженият Белоградчик бе част от тридневно информационно пътуване „Туризъм на две граници – от Торлашко, та до Влашко", съобщи информационният портал „Див дивен Северозапад”. Организаторите - община Белоградчик и Асоциацията на екскурзоводите в България представиха възможностите за винен, кулинарен, ловен, културен, селски и трансграничен туризъм в района.

Въпреки капризите на времето, 45 представители на туроператори, туристически агенции и екскурзоводи от цялата страна пристигнаха в Белоградчик след дегустация на ястия от торлашката кухня в община Чупрене. Гостите посетиха единствения в Северозападна България природонаучен музей, разположен в една от залите на Посетителския център. В конферентната зала те имаха възможността да гледат филм с анимиран исторически разказ за Белоградчишка крепост - от времето на Римската империя до наши дни. Продукцията, дело на братята Иво и Димитър Игнатови, е прожектирана в 3D формат на интерактивен дисплей с размери 2 на 3 метра и холограмен ефект. Дисплей с такива размери засега е монтиран единствено в Белоградчик, твърдят авторите, които са родом от града на скалите. Към момента озвучаването е на български и английски, но предстои надграждане, включващо и други езици.

Привързано издигане или свободно летене с топловъздушен балон е най-новата атракция, която ще се предлага за туристите и гостите на града по време на туристическия сезон. Бяха представени и други атракции, туристически пакети и предложения – Детски приключенски лагер в Стакевци, електрически велосипеди и др.

След Белоградчик гостите посетиха крепостта „Баба Вида“ и новия епиграфски център във Видин, след което отпътуваха за северната ни съседка Румъния.

| НОВИНИ