Министър Ангелкова в Русе: Шенгенските визи на китайските туристи важат и за България


Сезонни работници от Украйна, Беларус и Молдова ще облекчат недостига на кадри в туризма това лято
2018-05-11Китайските туристи с издадени шенгенски визи могат да идват у нас, без да е необходимо да вадят български визи. Това съобщи пред медии в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова след откриването на 14-ото туристическо изложение “Уикенд туризъм”.  Единственото в България специализирано изложение за уикенд туризъм с традиционен партньор Министерството на туризма е съпътствано от фестивал на туристическите анимации. Форумът се разраства с всяка година и събира не само нови участници, но и повече посетители и туристи. През 2017 г. в област Русе са реализирани близо 144 хил. нощувки в местата за настаняване с поне 10 легла. Приходите от тях надхвърлят 7,3 млн. лв. Тези резултати се надграждат през първите два месеца на настоящата година. Броят на пренощувалите лица в областта се е увеличил с близо 21% спрямо януари-февруари 2017 г., реализираните нощувки – с около 50 на сто, а приходите от тях - с приблизително 34 процента, посочи министър Ангелкова.

Министърът изтъкна значението на диалога с големите туроператори като ТУИ, Томас Кук и др. за привличане на повече туристи не само към черноморските ни курорти, но и към градове като Русе и Велико Търново, които имат много богата история и култура. Дунавският град ще бъде един от домакините на световното първенство по волейбол през септември и е включен в специална промоционална кампания.

Министър Ангелкова подчерта, че ведомството й има отлично сътрудничество с МВнР за ускореното издаване на туристически визи и се обмислят възможностите за изнесени визови центрове в Китай и други държави по подобие на успешната практика с Руската федерация, като първо ще се направят съответните анализи. Това партньорство между министерствата ще насърчи планираните съвместни балкански маршрути и ще подпомогне туристическите пакети с Гърция, Румъния, Турция, Сърбия. България, Кипър, Хърватска и Румъния признават взаимно издадените от тях двукратни и многократни входни визи за влизане на територията на съответните държави.

Министърът обърна внимание, че двете институции обмислят и законови възможности да се издава разрешение за пребиваване над 90 дни за чуждестранни граждани от трети страни, наети в туризма като сезонни работници без наличие на виза за дългосрочно пребиваване. Това ще удължи активните сезони, ще улесни работодателите и е един от начините да се преодолее кратковременно недостигът на кадри в сектора. Очаква се това лято да бъдат наети такива служители от Украйна, Беларус, Молдова, като интерес има и от граждани на Филипините, Тайланд, Индонезия. Сезонни работници от трети страни се търсят вече не само за летните ни курорти, но и за зимния сезон, подчерта Николина Ангелкова.

| НОВИНИ