Навършил си 18 години? Кандидатствай за безплатно пътуване с влак из Европа


2018-06-12От днес до 26 юни 18-годишните българи могат да кандидатстват за базплатна карта за пътуване по общоевропейската железопътна мрежа „Интеррейл“. Както вече писахме, по предложение на Европейския парламент 15 хиляди младежи от страните-членки на ЕС ще получат безплатна карта за 18-ия си рожден ден, за да опознаят Европа, пътувайки с влак. За да участват, младите кандидати трябва да са навършили 18 години до 1 юли и да попълнят формуляр на сайта на инициативата DiscoverEU http://www.youdiscover.eu. Те могат да направят това индивидуално или като група до 5 човека. Жури от представители на Европейската комисия ще  разгледа молбите и ще уведоми щастливците в началото на юли. 

Създадена през 1972 г., програмата „Интеррейл” функционира благодарение на тясното сътрудничество между 35 европейски железници и фериботни компании. Уникалната безплатна карта, която иначе струва до 510 евро за месец, ще позволи на навършилите пълнолетие да пътуват из 30 европейски страни в продължение на максимум 30 дни между юли и септември 2018 г. Те трябва да започнат пътуването си в една от 28-те членки на ЕС и могат да пресекат границите на една до четири държави. В места без достъп до железница е позволено да пътуват с автобус и ферибот.

Условия за кандидатстване:

. Да си навършил 18 години до 1 юли 2018 г.

. Да си гражданин или легално пребиваващ в една от 28-те страни членки на ЕС.

. Да си мотивиран да посетиш поне един европейски обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Кандидатите попълват въпросник за европейското културно наследство, изборите за Европейски парламент и младежта в Европа.

. Да станеш посланик на DiscoverEU, като описваш преживяванията си по време на пътуването в социалните мрежи и предоставиш снимки за юбилейната изложба на DiscoverEU в Европейския парламент.

| НОВИНИ