Над 200 български младежи са одобрени за безплатно пътуване с влак из Европа


2018-07-09„208 български младежи на възраст 18 години получават билети за пътуване из Европа това лято", съобщи пред БНР представител на Европейската комисия у нас.

Пътуването с влак по европейската мрежа „Интеррейл” е част от инициатива на Европейската комисия "Преоткрий Европа". Квотата за България от налични билети към този момент е преизпълнена. Над хиляда души са подали заявления през електронния портал DiscoverEU, откъдето се кандидатстваше по кампанията. Кандидатите, които не са били класирани, не трябва да губят надежда, защото предстои на по-късен етап втора серия раздаване на билети, успокоиха от ЕК.

От днес до 30 септември около 15 000 18-годишни младежи от страни-членки на ЕС ще имат възможност за безплатно пътуване, в което да опознаят Европа. Инициативата на Европейската комисия, която е с бюджет от 12 млн. евро, разпределя на всяка държава-членка определен брой билети за пътуване, въз основа на дела от населението.

Спечелилите безплатната карта могат да пътуват максимум 30 дни, самостоятелно или в групи до пет души, в до четири страни от Европа. Хората с увреждания ще имат възможност да потърсят допълнителна помощ за покриване разходите на човек или куче - асистент. Условие за пътуването е одобрените да споделят преживяното чрез социални медии или презентация в училище или местна общност.

| НОВИНИ