Традицията на производство на Чипровски килими

Характерната Чипровска школа в килимарството датира от 1750 г., като в началото преобладават триъгълните фигури и се използват 4 основни цвята: керемидено червено, охра, зелено, индигово синьо. В онези далечни години първите изтъкани от чипровчани килими са се използвали както от българското население, така и от турската армия за молитвени обреди. Впоследствие красивите чипровски килими намират изключителен прием сред ценителите във Франция, Англия, Италия, Белгия, Германия, Австрия, САЩ и други страни.

Килимите се изработват изцяло от натурални продукти, основа -памук и вътък – вълна, като имат много дълъг живот, цветовете не избледняват повече от 50 г. В зависимост от дебелината на вълнената прежда, 1 кв. м тежи между 1 и 1,5 кг. Основата е изградена от 48 нишки на 10 см. Процесът е трудоемък - една тъкачка може да изтъче 2-2,5 кв.м на месец. Тъче се на вертикален стан, което дава голяма свобода в избора на размери. Характерните фигури на чипровския килим: „канатица”, „окца”, „кръстачка”, „каракачка”, „макас”, „дърво” имат символно значение.

Преди да започнат нов килим, тъкачите отправят молитви към бог и пожелания за успех; пеят и разказват истории, докато работят на стана. Традицията се предава от майки на дъщери, докато тъкат заедно големи килими.  Килимарството в Чипровци запада след демократичните промени,  но след вписването му в представителния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО през 2014 г. заживява втори живот. На герба на града е изобразен мотив от чипровски килим, а Фестивалът на чипровския килим събира през май хиляди туристи от страната и чужбина.