Тракийската гробница край с. Свещари

Свещарската гробница е уникален паметник на тракийско - елинистичното изкуство от първата половина на III в. пр. н.е. и впечатляващ спомен за културата на гетите. Според древните географи това тайнствено тракийско племе е контактувало едновременно с елинистичните народи и хиперборейците – мистична раса на гиганти, живеещи „отвъд Северния вятър”. 

Гробницата е открита  през 1982 година, на 2,5 км югозападно от село Свещари (34 км от Разград). Светилището се състои от коридор и три почти квадратни камери, обхванати от полукръгли сводове. В централната камера се открояват две каменни легла, подсказващи, че гробницата е била фамилна. Архитектурата, имитираща жилище и богатата украса с разноцветни фрески, изобразяващи ритуали на обожествяване, подкрепят хипотезата, че тук е погребан тракийски цар, вероятно вождът на гетите Дромихет. Най-поразителни обаче са 10-те кариатиди - скулптирани фигури на жени с различни лица, вдигнати ръце и рокли като извити нагоре листа на цветя, които засега нямат аналог в тракийските земи. 

Влизането в гробницата е с особен режим заради избледняването на цветовете на фреските. В списъка на ЮНЕСКО е от 1985 г.