Дворецът „Евксиноград”

Малкият „френски” дворец край Варна с конусообразен покрив и часовникова кула и красивата му градина от две години са достъпни за туристи. 133 години след построяването му, комплексът със статут на правителствена резиденция разполага с обща площ от 900 декара. От тях 550 дка заемат дворецът и паркът, обявени за паметник на културата с национално значение. 

Мястото за лятна резиденция на монарсите от Третото българско царство е избрано от  княз Александър I Батемберг през август 1880 г., когато той е във Варна за първата копка на катедралния храм в града. 

Днес дворецът „Евксиноград” е възприеман като един от най-изящните примери на архитектурата в България след Освобождението. Главната сграда е на три етажа. Всички зали са облицовани с тапети от плат и коприна, по подовете е положена настилка, характерна за онова време. На първия етаж са приемните зали, музикалната зала и салона за вечеря, на втория – спалните. Могат да се видят оригинални полилеи, дарени от френския двор – сред орнаментите се забелязва корона и царската лилия на Бурбоните. Камините били поръчани от княз Фердинанд – от италиански мрамор, с различен цвят в отделните помещения. Експонирани са стенни и каминни часовници, редки картини, роял на 200 години в музикалната зала, уникални безшевни килими - копия на оригиналите, произведени специално в сливенска фабрика по заръка на Людмила Живкова. 

Големият парк на двореца е решен на две нива, с красиво езеро с водни лилии и бронзова статуя на Нептун, доставена от Франция. Алея, очертана от изящно оформените огромни чемшири, извежда до морския бряг. 

Туристическата обиколка в двореца „Евксиноград” и прилежащия му парк продължава  около 2 часа. Могат да се видят оранжериите – холандска, френска и палмова. В тях и в декоративния разсадник се отглеждат над 500 вида цветя и над 200 вида фиданки за попълване на пейзажните групи. Спира се и при царската конюшня – „Щал” от немски, чиято фасада е запазена в оригинал. Не е пропусната и друга голяма забележителност – винарната. В момента „Евксиноград” е единствената държавна изба в България, която произвежда 7 вида бели вина, 2 вида ракии и два вида коняк. 


Гурме