Остров Света Анастасия

Пътуването до единствения остров в България, превърнат в туристическа атракция, започва от обновената „Магазия 1“ – най-старият склад в Пристанище Бургас, построен през 1906 година. От палубата на общинския кораб „Анастасия“ може да се насладите на незабравима гледка към Бургас и залива. След 30-минутния круиз катамаранът акостира на островния пристан. 

Островът се е появил след изригването на вулкан, а бурите и морските вълни са изваяли причудливи скални образувания – Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб и Портата на слънцето.

Остров Света Анастасия има изключително интересна история, която е събрана в реставрирана малка църква и в интерактивен музей - част от някогашния островен манастир. Църква „Успение Богородично“ е малка, със стабилен каменен градеж, укрепен с дървени сантрачи. Построена в периода XV-XVI век, а през 1802 г. е изработен забележителният дървен иконостас, пред който можете да запалите свещ и днес. Запазени са и някои от стенописите датирани от X-XI век, както и от XII-XIV век.

Музейната експозиция е успешно съчетание на традиционни експонати с иновативни методи за визуализация. Различните етапи от историята на остров Света Анастасия са пресъздадени в шест отделни стаи – „Съкровищницата“, „Екамос“, „Островът на свещениците“, „Затворническа килия“, „Света Анастасия Фармаколитрия“, „PlusUltra“ (от лат. – „Оттук нататък“). 

Туристическият комплекс предлага възможност за пренощуване в къща за гости, която пази самобитния дух на мястото. В островния ресторант „100 години назад“ се предлагат традиционни бургаски ястия, приготвени по автентични рецепти. В манастирската Лекарна можете да опитате чай и освежаващи напитки, приготвени с билки от острова.