Седемте рилски езера

Седемте рилски езера са група ледникови езера, стъпаловидно разположени в един от най-големите рилски циркуси. И седемте езера – (от горе надолу) Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното са разположени в отделни циркусни стъпала. Надморската им височина варира от 2095 м до 2535 м. 

Циркусът на Седемте Рилски езера на изток е заграден от връх Харамията, на юг от стръмния и скалист склон и билото на Раздела и Отовишкия връх, на запад от височините на езерото Бъбрека и от източния склон на Сухия чал. На север циркусът е отворен и там водите на езерата се оттичат едно в друго, давайки началото на р. Джерман.

Седемте рилски езера са свещено място за Бялото братство - последователите на Петър Дънов, които три дни в  края на август изпълняват там ритуалния си танц Паневритмия. 

До 2009 г. закалените туристи стигаха до района на Езерата от Говедарци през хижа „Вада” или през хижа „Мальовица” на едноименния курортен комплекс. След построяването на лифта до хижа „Пионерска” над Сапарева баня човекопотокът до Седемте рилски езера нарасна многократно, което засили ерозията и заблатяването им.