Велинград

Велинград е разположен в най-красивата част на Западните Родопи - Чепинската котловина. Облаците и ветровете тук са рядкост, но спиращите дъха гледки - в изобилие. Местностите Юндола, Куртово, Белмекен са любими места за почитателите на зимните спортове, а Велинград е оазисът за отмора в СПА-хотелите с минерални басейни. Пешеходните маршрути до Арапчал, Елин връх, Милеви, Славееви и Пашови скали предлагат неповторима красота и кристално чист въздух. Любителите на тракийската култура могат да посетят двете светилища на племето Беси от VIII-V век пр.Хр на връх Острец и в местността Св. Илия /над езерото Клeптуза/, както и колекцията на култовата керамика тип "Цепина" в Историческия музей. Има останали следи и от римско време - пътища, селища,  укрепления в местностите Градот, Стража и Ремово.

Впечатляващо е водното богатство на Велинград - около 80 извора с различна температура. От ледено студената вода на карстовото чудо Клептуза до изгарящите води на Власа и Мизинка. Физикохимичният им състав е разнообразен и диапазонът на заболявания, които лекуват, е голям. Именно затова СПА столицата на Балканите привлича туристи от цял свят. 

Велинградските празници на културата са през юли. Тогава гостуват мажоретни, театрални и танцови състави,  певци, майстори-занаятчии…