Момчилова крепост

Момчиловата крепост се намира край село Градът, на 17 км източно от Смолян. Крепостта е изградена по времето на император Юстиниан I (управлявал 527-565 г.) около тракийско скално светилище от края на V хил. пр.Хр. То е разположено на най-високата точка в землището на крепостта и от него се разкрива 360 градусова панорама към връх Голям Перелик (2191 м), кулата „Снежанка” на Пампорово, националната астрономическа обсерватория „Рожен” и връх Свобода (1943 м). Оттук се виждат и скалните зъбери, върху които са разположени другите две крепости, част от общата отбранителна линия на Юстиниан I срещу варварските набези от север: крепостта Калето в местността Турлука, северно от Смолян и крепостта Козник - южно от Рудозем. 

Крепостта е опожарена от славяните и около XI в. е възстановена. През 1343 г. преминава във владение на родопския владетел Момчил - възпят в епоса на българи, сърби и херцеговинци като борец срещу османците. При османското нашествие в края на XIV в. отново е опожарена и не е възстановена. 

Интерес предизвиква 30-минутното филмче за безстрашния Момчил войвода, което се прожектира върху огромна скала всяка събота през лятото при ясно време след залез слънце.