Пампорово и Чепеларе

Курортният комплекс Пампорово – една от трите водещи ски дестинации в България, e разположен в централната част на Родопите на 1650 метра надморска височина, в подножието на връх Снежанка. Намира се на 15 км от Смолян, на 10 км от Чепеларе и на около 90 км от Пловдив. Климатът в района се отличава с мека зима с над 240 слънчеви дни, което прави Пампорово най-слънчевия планински курорт в България. Почти всички ски писти в курорта започват от връх Снежанка, като тяхната надморска височина е от 1926 м до 1400 м. Сред най-големите плюсове на Пампорово е липсата на опасност от лавини и силен вятър. Повишената отрицателна йонизация във въздуха в района прави курорта подходящ за рехабилитация на респираторни заболявания, болести на нервната система и метаболизма.

Ски-съоръженията в Пампорово и близкия курорт Чепеларе (Мечи чал) вече могат да се ползват с една и съща карта. Родом от Чепеларе е биатлонистката Екатерина Дафовска, спечелила първия и засега единствен златен медал за България от Зимни олимпийски игри – в Нагано през 1998 г.

Чепеларе е изходен пункт за екскурзия до Чудните мостове – впечатляващ скален феномен в карстовата долина на река Еркюприя, близо до село Забърдо. Размерите на изваяните от природните стихии мостове са впечатляващи – около 45 м високи и 100 м дълги. По скалите на мостовете расте цветето Безсмъртниче – родопската роза.