Хасково

Град Хасково влезе през 2005 г. в книгата „Световните рекорди на Гинес“ с най-високата статуя на Богородица с младенеца в света. Покровителката на Хасково е висока 14 метра и е стъпила върху 17-метров постамент, в основата на който е вграден параклис. Цялата конструкция е висока 32,5 м и тежи 80 тона. През 2010 г. до статуята на Дева Мария бе изградена камбанария с 8 камбани. Със своите почти 30 м височина тя е една от най-високите на Балканския полуостров. 

Хасково е уникален и с единствения в света Паметник на Завистта – Българския Икар. Скулптурата представлява човек, разперил ръце-криле, но спрян в устрема си да полети от две скелетни ръце. Автор на знаковата скулптура е Господин Тенев – Гуспата, автор на множество арт- инсталации в Хасково: скултурата на Баба Яга, бухала пред Общината, фигурите на Оранжевия мост…

Александровската гробница в община Хасково датира от IV в. пр. Хр. С внушителните си размери и изключително добре запазените стенописи тя е един от най-ярките паметници на тракийската култура. Открита е през 2000 г. от археолога Георги Китов (1943 – 2008 г.). През 2009 г. в непосредствена близост до гробницата отвори врати Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи”, построен с близо 3 милиона долара дарение от Япония. Сред най-ярките му експонати са откритите в северната част на Сакар планина 98 златни апликации (4500 – 4000 г. пр. Хр.). Заедно със златните накити от Варненския некропол и огърлицата от с. Хотница те са най-старото обработено злато в света.

Балнеоложкият курорт Хасковски минерални бани е разположен на северните склонове на Източните Родопи. В областта на курорта има 15 хидротермални извора с хипертермална вода – 57°С. Минералните води в района са показани за профилактика, лечение и възстановяване при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, половата система, кожата.