По-малко туристи от Русия през лятото, повече от Европа

Засилен интерес на гости от Европа компенсира преориентирането на руснаците към Турция и Египет

С между 15 и 30 процента по-малко руски туристи очакват българските курорти това лято. Такава е разтегливата прогноза на туристически агенции, оператори на летища, хотелиери и експерти в бранша.

 "Тази година на база на текущите чартърни програми, които са планирани към момента за летния сезон, очакваме около 15% спад – 50 000 туристи по-малко от Русия. Това се дължи основно на факта, че Турция се завърна бляскаво за летния туризъм", заяви в началото на сезона Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Експертът припомни, че предишните две години България се бе възползвала от геополитическата ситуация и привличаше ускорено руски туристи.

Сега обаче играта се промени – подобряването на дипломатическите и икономически отношения между Турция и Русия и стремглавото обезценяване на турската лира направиха южната ни съседка отново привлекателна (не само) за руснаците. Според "Дойче веле" броят на руските туристи в Турция е нараснал с близо 70 процента. Изгодните пакети, които започнаха да предлагат по-далечни дестинации като Канарските острови, също допринесоха за отлива на руски туристи, споделят туроператори.

Приблизителният спад на предварително заявените полети за руски туристи към момента е 30 %. Това съобщи пред Gramofona.com на прага на летния сезон председателят на Постоянната комисия по туризъм към ОБС-Бургас Живко Табаков. Той е на мнение, че това лято по морето основно ще дойдат руски граждани, които имат собственост в България (руски частни лица и фирми притежават над 400 000 недвижими имоти у нас, предимно по Черноморието).  „Това означава, че спадът на нощувките в хотели, които разчитат на тези посетители, може да достигне до 50 %”, прогнозира Табаков.

„Руснаците се завръщат към Турция и Египет", разясни пред Градът.бг Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, оператор на летищата във Варна и Бургас. "След затопляне на отношенията между Турция и Русия руските туроператори решиха да се върнат към Турция, което доведе до снижения брой руски туристи във Варна и Бургас. Независимо от това през 2017 г. Русия остана ключов външен пазар за двете морски летища заедно с Великобритания и Германия", каза още Улрих Хеппе. През тази година той очаква спадът на руските туристи да продължи, а пътниците от другите три страни да се увеличат, като за полския пазар прогнозите са за растеж от 30 - 40% през 2018 г.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов е по-предпазлив в прогнозите си и съветва да се изчака, за да се види дали наистина ще има спад на туристи от Русия по българското Черноморие. "Проблемът с визата продължава да стои", напомни Драганов в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. Той разказа, че някои български хотелиери поемат по 50 евро разходи на руснаците, за да могат туристите да си изкарат виза. "Руснаците им направиха безплатни визи и са в Турция, българите са в Гърция, няма кого да чакаме", коментираха хотелиери пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Някои експерти виждат в отлива на руски туристи у нас не само икономически мотиви. Поли Карастоянова,  изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, заяви по същата телевизия, че агресивното говорене срещу Русия на български политици е причина за задържането на броя на туристите от тази страна. Тя определи Русия като специфичен пазар, който се влияе много от нагласата на управляващите. "Туризмът е поле на икономическа дипломация. Най-малките нюанси на отношенията между страните имат своята проекция по отношение на туризма", обясни Карастоянова.

Константин Занков припомня, че руският пазар винаги е бил ключов за България и допълва, че страната ни трябва да си го върне отново. Надежда дава и новооткритата редовна линия на руската компания „Аерофлот”, която осъществява ежедневни полети между Бургас и Москва. Очаква се новата линия да осигури около 33 000 нови клиенти, по оценка на летище Бургас.

Занков прави уговорка, че спадът на руските туристи няма да се усети болезнено благодарение на гостите от Европа, главно от Германия и балканските държави (Румъния, Турция, Гърция, Македония) и на различните от морската ваканция форми на туризъм - най-вече на културно-познавателния туризъм в градска среда. "България седеше на по-заден план от гледна точка на такива форми на туризъм. В момента все повече европейци пътуват към България, споделят в социалните медии информация за техните пътувания и така все повече и повече чужденци идват в България", отбелязва той.  Добри прогнози има за Централна Европа, очаква се 15-20 % ръст от Чехия, Полша и Словения. Засилен интерес има и от Прибалтийските страни – Литва, Латвия, както и от Молдова и Беларус.

Както бе през последните три години, Занков очаква добър сезон и през 2018-а. Статистиката потвърждава оптимизма му. По данни на Националния статистически институт 3 644 791 чуждестранни туристи са посетили България през първите шест месеца на 2018 г. -  ръст от 8,9%  спрямо същия период на 2017 г.