Седем часа се надсвирваха в Берковица

Духовата музика е неделима част от културно богатство на България и на Балканите

Грандиозен Северозападен фестивал на духовата музика завладя Берковица на 9 септември, съобщи порталът „Див дивен Северозапад”. Второто издание на БДМ ФЕСТ събра хиляди на площад „Йордан Радичков“ в града под Ком.

Проявата започна с дефилир, който  огласи в ранния следобeд центъра на града. Начело на шествието бяха  Мажоретен състав към НЧ „Иван Вазов-1872“, Младежки духов оркестър – Берковица и Берковската духова музика. Пъстрота и настроение внесоха духовите оркестри, които събраха големи овации на дефилира. Културното събитие бе открито от зам.-кмета на Община Берковица Радослав Найденов, който поздрави участници, гости и жители на града.

Седемчасовият лудешки маратон на надсвирването събра хиляди с магията на бързите ритми. На площада се извиха кръшни хора. На берковска сцена отново извиси глас Руслан Мъйнов, който за втора година е водещ на събитието.

10 оркестъра участваха в конкурсната част на БДМ Феста. Тричленно жури с председател Пламен Марков, диригент на Плевенски общински духов оркестър и членове Георги Красимиров( Герасим) и Иван Павлов, секретар на НЧ „Иван Вазов-1872“ и ръководител на Младежки духов оркестър „Берковица“, оценяваше участниците за музикалност, виртуозност, артистичност и атрактивност. Победител стана духовият оркестър от гр. Сандански. Журито не присъди второ място, а на трето класира два оркестъра – Духовия оркестър от село Литаково и Духовия оркестър на гр. Троян. Поощрителни награди получиха Младежки духов оркестър „Берковица“ и Духов оркестър „Монт мюзик“, гр. Монтана.

Организаторите на фестивала – Берковската духова музика и Община Берковица са убедени, че събитието продължава да затвърждава традициите на този край в областта на духовите оркестри и спомага за налагане на образа на Община Берковица като дестинация за културен туризъм.