Дворът на Министерски съвет става парти зона

Задава се третото издание на “квАРТал Фестивал”, алтернативния празник на София

Фестивалът, който ще се проведе между 14 и 16 септември 2018, се завръща още по-голям и разнообразен, с ново мото и разширена концепция - “РЕстарт: квАРТал отвръща на времето”, съобщиха организаторите му - творчески колектив "квАРТал". Откриването му ще бъде с парти в клуб SOHO от 19.30 часа, което ще се пренесе в Cush.BAR.

На 15 и 16 септември от 11 до 18 ч. за движение ще бъдат затворени улиците "Цар Симеон", "Екзарх Йосиф" и "Искър" в частта им между ул. "Раковска" и бул. "Мария Луиза", както и улиците "Триадица" и "Сердика" в частта около Министерския съвет. Макар и за кратко, те ще бъдат преименувани - РЕакция; РЕнесанс, РЕволюция, РЕинкарнация, РЕгенерация, РЕтроспекция…На тях ще бъдат отворени ателиета, работилници и студиа, ще има артистични пърформънси и лекции. Паркингът на софийските Централни хали от страната на ул. "Пиротска" ще се превърне в сцена на платформата kvARTal LIVE, на която ще „забиват” български музиканти, вкл. легендарното даркуейв дуо от 90-те години „Виолетов генерал”.

2018-а е “Европейската година на културното наследство” и именно богатата култура, архитектура и история на творческата зона “квАРТал” ще залегнат в основата на тазгодишната програма на феста.

В Дома на киното ще се проведе и двудневната открита беседа "Архитектурни диалози: квАРТал", която цели да насочи общественото внимание към района на София, в който се провежда фестивалът.

По време на фестивала художникът Насимо (Станислав Трифонов ) ще изрисува фасада на сграда на ул. „Бачо Киро’’ 29. Произведението на артиста е подарък от представителството на Европейската комисия в България, което тази година е основен партньор на фестивала. Освен артистичната акция на Насимо една от фасадите на пожарната на къстовището на ул. "Раковска" и ул. "Искър" също ще бъде преобразена от графити майсторите от "140 идеи".