Есенен фермерски пазар в Свищов

За втора поредна година катедра „Аграрна икономика” при Стопанска академия организира „Есенен фермерски пазар”, който даде възможност на земеделските производители от региона да представят биопродукти и продукти от конвенционалното производство на малките стопанства. Инициативата стартира и продължава да се провежда под надслов „Изберете здравословната храна!”. Съорганизатори на второто издание на превръщащото се вече в традиция изложение бяха Стопанска академия, община Свищов, Българска асоциация „Биопродукти”, Фондация за околна среда и земеделие.
 
„Есенен фермерски пазар – Свищов 2018”, се състоя на централния площад „Алеко” и бе официално открит пред сградата на Общината. В приветствието си  ръководителят на катедрата-организатор – доц. д-р Марина Николова заяви, че в съвременните условия от развитието на българското земеделие целта на функциониращите фермерски пазари е постигане на една обща кауза в полза не само на фермерите от конкретните населени места, но и за удовлетворяване на търсенето от качествени и здравословни продукти с автентичен, местен произход. По думите й, фермерските пазари създават нови икономически възможности, предимно за малките и семейни стопанства. В други страни около 15 % от всички ферми преработват и продават част или цялата си продукция директно, докато в България са много по-малко.

Приветствия отправиха и официалните гости, а за доброто настроение на всички присъстващи допринесоха изпълненията на Фолклорен танцов състав „Творецът” с художествен ръководител Явор Узунов.

На своите щандове над 30 производители от региона (сред които и преподаватели, докторанти и студенти от специалността) поднесоха на посетителите букет от дарове на плодородната златна есен и резултат от неуморният им труд, под формата на млечни и пчелни продукти, плодове и зеленчуци, сурови ядки, домашно приготвени сладка и лютеница, подправки, билки и разнообразни билкови мехлеми, биопродукти (био вино, билки, тахани и халва, био оцет) и др. Посетилите есенното изложение имаха възможност да дегустират и да си закупят от представените повече от 50 вида продукти.